Indústria assigna 300 milions d'euros del Perte del vehicle elèctric a la Comunitat Valenciana

L'ajuda més gran es destina a Seat i Volkswagen (167 milions) per a la gigafactoria de bateries de Sagunt. El projecte de Ford a Almussafes rebrà 106 milions i el de Forvia, a Paterna, 26

Vehicles elèctrics carregant-se en una imatge d'arxiu / Volkswagen
Vehicles elèctrics carregant-se en una imatge d'arxiu / Volkswagen

El govern espanyol subvencionarà amb 167 milions d'euros Seat i Volkswagen dins del Perte del vehicle elèctric per a la instal·lació de la gigafactoria de bateries de Sagunt. És l'ajuda pública més gran de totes les previstes en el Projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica del vehicle elèctric i connectat.

Els tres projectes presentats des de la Comunitat Valenciana han obtingut subvenció i el Ministeri d'Indústria repartirà vora 300 milions d'euros en ajudes.

A banda de la planta de bateries de Sagunt, el projecte presentat per Ford Espanya per a la fabricació del vehicle elèctric rebrà també uns 106 milions. També n'hi ha un altre de l'empresa Forvia a Paterna per a adaptar l'automòbil a la transició digital i ecològica que rebrà vora 26 milions d'euros.

Tot i això, el Ministeri d'Indústria només ha repartit un 24% de les ajudes previstes i el total del que ha adjudicat als projectes valencians està lluny de la subvenció que esperaven.

Així ho ha indicat el president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha apuntat que aquesta és una primera acció dels fons dels Perte i espera que "es vaja augmentant les dotacions" per a totes les iniciatives que es faran a la Comunitat Valenciana.

Puig ha destacat que tots els projectes en els quals hi ha empreses valencianes "s'han valorat "positivament" i a tots se'ls farà costat. "Estem satisfets que tots tinguen suport i especialment la gigafactoria de Sagunt i Ford perquè són projectes tractors per a la Comunitat Valenciana per a augmentar l'ocupació que és el nostre objectiu", ha apuntat el cap del Consell.

Indústria reparteix 703 milions per a deu projectes de vehicle elèctric

En el conjunt d'Espanya, el Ministeri d'Indústria ha assignat 702,68 milions d'euros per a deu de les tretze propostes incloses en el Perte del vehicle elèctric i connectat. Els tretze projectes tractors estan conformats per 487 projectes primaris que involucren 327 empreses.

D'acord amb la proposta de resolució provisional, el projecte que rebrà més diners és el de Seat i Volkswagen a Sagunt (167,32 milions), seguit del de Mercedes Benz, amb 159,34 milions, per a la transformació de la cadena de valor de la mobilitat elèctrica per al desenvolupament i fabricació nacional del monovolum prèmium elèctric.

El projecte de Ford España per a la fabricació d'un vehicle elèctric i connectat s'emportaria 106,33 milions, mentre que el de Hub Tech Factory per a fabricació adaptativa, modular i multireferència de vehicle elèctric connectat rebrà 105,1 milions.

Uns altres projectes inclosos en la resolució d'Indústria són el d'Opel (42,47 milions), Renault (39,74 milions), Forvia (25,94 milions), Sapa (25,22 milions), Irizar (24,02 milions) i Fagor Electrónica (7,19 milions).

Per cada euro d'inversió pública es preveu que s'activaran quatre euros d'inversió privada, segons el ministeri, que estima la inversió total mobilitzada per aquestes tretze sol·licituds ascendirà a 11.855 milions, entre ajudes públiques i finançament privat.

També et pot interessar

stats