Inditex signa amb els sindicats el primer Pla d'Igualtat del grup

L’acord unifica condicions laborals per a 20 empreses i introdueix millores en matèria d’horaris i conciliació

Imatge d'arxiu d'una macrobotiga de Zara en el Boulevard d'Àustria, a València
Imatge d'arxiu d'una macrobotiga de Zara al Bulevard d'Àustria, a València / Rober Solsona (Europa Press)

Inditex, propietari de firmes com Zara, Pull & Bear o Massimo Dutti, ha signat amb els sindicats CCOO i UGT el primer Pla d'Igualtat del grup, integrat per vint empreses amb centres de treball a tot Espanya i amb una plantilla que ronda les 30.000 persones, segons ha transcendit aquest dijous.

Fonts pròximes a l'acord detallen que el pla unifica els diversos plans d'igualtat ja existents en les diferents cadenes i societats del grup. Des de CCOO han destacat en un comunicat que després de la signatura de l'últim acord en matèria salarial i beneficis socials el mes de febrer, aquest dijous s’ha signat “un acord històric en matèria d'igualtat” amb el primer Pla d'Igualtat per a totes les treballadores i treballadors del Grup Inditex en serveis centrals i botigues.

A parer seu, es tracta d'un Pla d'Igualtat que forma part dels avanços fonamentals en les condicions laborals d'un grup empresarial i un sector amb una alta taxa de dones treballadores en plantilla (81%).

Mesures que inclou l'acord

El pla, que compta amb més de cent mesures i una vigència de quatre anys, introdueix millores relacionades amb el calendari laboral, que es fixarà com a mínim en dos mesos d'antelació i un preavís de quinze dies per a canvis justificats. Així mateix, es fixarà que la jornada continuada siga la prioritària, amb supressió en general dels torns partits, i s'abordaran durant aquest any mínims garantits de descansos setmanals i de caps de setmana.

A més, a les botigues que tanquen a les 22:00 hores s'eliminaran els temps per a reorganitzar funcions de recollida, i s'ampliarà la reducció de jornada més enllà dels dotze anys si la criatura fa anys en el primer semestre, entre altres mesures.

En el seu comunicat, CCOO defenen que la negociació col·lectiva i la implementació de plans d'igualtat són claus per a reduir la bretxa de gènere, així com la parcialitat i la precarietat laboral. També assenyalen que la signatura del Pla d’Igualtat inicia el camí cap a l'homologació de condicions laborals de la plantilla, cosa que “representa un nou paradigma per a desdibuixar diferències territorials o de marca d'un gran grup empresarial. 

En darrer lloc, subratllen la importància de continuar caminant cap a la igualtat efectiva en un sector que ocupa milers de dones, i que pateix més parcialitat, pitjors condicions salarials i una dificultat per a la conciliació laboral i familiar més alta.

També et pot interessar

stats