Hosbec demana al govern espanyol reformular el programa de viatges de l'Imserso perquè ha "degenerat"

La patronal hotelera valenciana lamenta el retard en l'adjudicació i que amb els preus actuals se'ls obliga a treballar a pèrdues

Tres persones majors a la platja de la Malva-rosa de València
Tres persones majors a la platja de la Malva-rosa de València / Ivan Terrón (Europa Press)

A aquestes altures de l'any els viatges de l'Imserso haurien d'estar en marxa, però el retard en l'adjudicació del popular programa turístic destinat a la tercera edat ha escampat el pessimisme entre el sector hoteler, que dona per perduda la temporada per segona vegada consecutiva. La patronal Hosbec lamenta la falta de voluntat del govern espanyol per traure els paquets avant a temps i que no s'haja aprofitat la parada de la crisi sanitària per a modernitzar un programa que "ha degenerat" amb el pas dels anys. "Després de 18 mesos de dificultats s'hauria d'haver posat en marxa un programa exemplar per a ajudar el sector a recuperar-se i s'ha fet justament el contrari", ha criticat la secretària general de l'entitat, Núria Montes, en Les notícies del matí aquest dimecres. 

Des d'Hosbec asseguren no entendre els motius del retard en l'adjudicació al turoperador que hauria d'encarregar-se dels viatges, perquè la taula de contractació ja està creada i les ofertes estan damunt de la taula "més de dos mesos".

Altra de les reclamacions del sector és l'actualització dels preus perquè s'adeqüen a la realitat del mercat. Consideren que amb les tarifes actuals se'ls obliga a treballar a pèrdues. "Estan posant molts hotelers entre l'espasa i la paret", ha assenyalat Montes.

Per això el juliol passat Hosbec va recorrer el plec en considerar que no hi havia un estudi de costos, perquè es volia prorrogar dos anys sense revisar els preus i perquè el sistema de puntuació perjudicava, deien, els hotels de tres estreles, enfront dels de quatre . Però el Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals va rebutjar el recurs.

Segons dades del INE, els preus amb què treballa el programa tradicionalment estan allunyats de les tarifes mitjanes: l'Imserso valora en 46 euros els ingressos màxims per una habitació doble en pensió completa amb aigua, vi i animació, quan sense el programa, en temporada d'hivern, una habitació doble només amb l'allotjament, sense cap servei extra, costa 64,4 euros. 

Amb la temporada sénior pràcticament perduda fins al gener, la patronal hotelera té poques esperances que la reactivació del turisme internacional, especialment el mercat britànic, serà suficient per a contrarrestar el colp. "Són mercats complementaris i cap és capaç de substituir a l'altre", ha explicat la secretària general d'Hosbec. Tot i això, el sector confia que a poc a poc s'anirà recuperant la quota de mercat britànic, que ja arriba al 21% i s'espera que millore les setmanes vinents. 

També et pot interessar

stats