Les grans empreses familiars, les més habituals i eficients de l'economia valenciana
L'estudi de l'Observatori GECE indica que les empreses valencianes són poc tecnològiques.
L'empresa familiar és el model predominant en el teixit productiu de la Comunitat Valenciana. A més, són més grans que la mitjana espanyola i aporten 14 punts percentuals més, en el cas de les grans i mitjanes, a l'ocupació i al valor afegit. També són empreses més eficients en termes d'inversió i productivitat.
Estes són algunes de les conclusions de l'informe de l'Observatori GECE (Govern, Estratègia i Competitivitat de les Empreses), una iniciativa de Bankia i l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE). Es tracta d'un estudi sobre l'economia valenciana que s'ha elaborat amb la col·laboració de la Càtedra d'Empresa Familiar de la Universitat de València i que intenta esbrinar l'estat actual de la competitivitat de les empreses valencianes.
Entre altres conclusions, l'estudi indica les diferències entre la empresa mitjana valenciana i les de la resta d'Espanya. L'empresa valenciana té una mitjana de 16,1 empleats per empresa, mentre que la mitjana espanyola és de 19,5 treballadors. Per contra, existeix un dèficit en inversió en tecnologia i coneixement en les empreses valencianes, segons el conseller delegat de Bankia, José Sevilla.
En general, les empreses valencianes grans i mitjanes contribueixen menys a l'economia que les de la resta d'Espanya. En concret, es troben 6 punts per sota en ocupació i 9 en el cas del valor afegit.
Per contra, les empreses familiars valencianes presenten xifres molt diferents. Són el model predominant: el 91,1 % de les empreses valencianes són familiars. També són més grans, amb una grandària mitjana que supera en més de 10 empleats la mitjana espanyola. La seua contribució a l'ocupació i al valor afegit és del 64% enfront del 50% de les empreses familiars espanyoles, una diferència de 14 punts. A més, les seues despeses de personal representen el 15% de les vendes, enfront del 17,1% que presenten, com a mitjana, les empreses espanyoles.
L'estudi també aborda el tema dels salaris. A la Comunitat Valenciana, les empreses grans paguen salaris un 20% més elevats que les microempreses i mantenen una major eficiència, ja que les seues despeses de personal són el 13,1% de les vendes enfront del 22,5% en el cas de les segones.
En tot cas, la grandària de la empresa també marca diferències en rendibilitat. En territori valencià, la rendibilitat de les empreses està per damunt de la mitjana. El seu caràcter més prudent es reflecteix en un menor percentatge de rendibilitats negatives, encara que també és inferior el percentatge d'empreses familiars que obtenen altes taxes de rendibilitat, superiors al 20%.
L'estudi de l'Observatori GECE confirma el panorama de millora econòmica a la Comunitat Valenciana, després dels anys de la crisi. El 75% de les companyies es troba en un risc baix d'impagament a curt termini. És una dada que coincideix en les empreses valencianes i en les espanyoles, i que el director de l'estudi, Alejandro Escribá, considera "no roín, però sí millorable".
També són millorables els índexs valencians quant a tecnologia i investigació. Per sectors, la indústria valenciana d'intensitat tecnològica mitjana-alta té un pes del 21,3% sobre el total generat per la indústria, enfront del 39% que és la mitjana espanyola. De la mateixa manera, les empreses de serveis de sectors tecnològics aporten al total la meitat (20,8%) que a Espanya (41,5%).
Durant la presentació de l'estudi, realitzat a partir d'una mostra amb 200.000 empreses espanyoles i 60.000 valencianes, el director d'investigació de l'IVIE, Francisco Pérez, ha assenyalat que, en la situació actual, els actius de més valor per a les empreses són cada vegada més de naturalesa intangible, entre els quals hi ha la informació per a la gestió i el govern corporatiu. Per la seua banda, el conseller delegat de Bankia, José Sevilla, ha ressaltat la competitivitat com a factor determinant de l'èxit empresarial, especialment en la internacionalització de les empreses. Segons ha afirmat, les exportacions han crescut un 30% els últims cinc anys.