El govern mantindrà la rebaixa de l'IVA d'aliments fins que els preus siguen “més adequats”

El 30 de juny caduquen altres ajudes com la reducció del preu d'abonaments de transport públic o el descompte en els combustibles per al transport professional

Imatge d’arxiu de la vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño
Imatge d’arxiu de la vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño / Alex Zea (Europa Press)

La vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha assegurat aquest dilluns que el govern mantindrà la rebaixa de l'IVA dels aliments de primera necessitat fins que els nivells de preus siguen "més adequats". Així ho ha assenyalat en una roda de premsa des de la seu del PSOE al carrer Ferraz, on ha mantingut una reunió amb la direcció del partit per a perfilar les línies mestres del programa electoral per a les eleccions generals del 23 de juliol.

Calviño ha afirmat, a més, que estan fent una anàlisi sobre quines mesures mantindran més enllà de finals de juny. "Puc confirmar que mantindrem la rebaixa de l'IVA dels aliments de primera necessitat mentre no arribem a nivells de preu que siguen més adequats", ha afirmat.

La titular d'Assumptes Econòmics ha reiterat, això sí, que tot això ho decidirà l’executiu "d'ací a final de mes" a la llum de com estiga evolucionant la inflació. "Estem al voltant del 3%, fins i tot per davall, quan veiem les dades harmonitzades amb el conjunt d'Europa i aquesta tendència a la baixa de la inflació es mantindrà, o és el que apunten totes les dades, en el curs del mes de juny", ha assenyalat Calviño.

L'últim paquet de mesures per a fer front a les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna i l'increment de preus inclou una rebaixa de l'IVA del 10% al 5% per a l'oli i la pasta i una eliminació de l'IVA del 4% que s'aplica a tots els aliments de primera necessitat. Dins dels aliments bàsics destaquen el pa comú, així com la massa de pa comú congelada i el pa comú congelat destinats exclusivament a l'elaboració del pa; les farines panificables; diferents tipus de llet produïda per qualsevol espècie animal; els formatges; els ous i les fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals, que tinguen la condició de productes naturals d'acord amb el codi alimentari.

Aquestes mesures per a abaratir la cistella de la compra, incloses en el decret aprovat a finals del 2022, expiren a la fi d'aquest mes, encara que el govern sosté que les mantindrà "si persisteixen situacions d'anormalitat en la inflació".

Entre les ajudes que caduquen el 30 de juny també es troba la reducció del preu d'abonaments i títols multiviatge de transport públic, el descompte de 20 cèntims per litre en els combustibles per al sector del transport professional per carretera o les ajudes a les comunitats autònomes i ajuntaments per a la gasolina dels autobusos públics.

També et pot interessar

stats