El govern garanteix el subministrament del gas al sector tauleller de Castelló

Les patronals Ascer i Anffecc demanen tantes ajudes com permet Europa: fins a 50 milions per empresa, molt més que el màxim establert pel govern, 400.000 euros

Treballador d'una empresa taulellera
Treballador d'una empresa taulellera / À Punt NTC

El sector tauleller representa el 14,4% del PIB industrial de la Comunitat Valenciana i ara mateix es troba en cures intensives a causa del preu desorbitat que han de pagar per l'energia. La patronal ha traslladat aquest dilluns la situació crítica a les ministres de Transició Ecològica i Indústria.

Les ministres Teresa Ribera i Reyes Maroto han rebut les empreses ceràmiques i de frites i esmalts, que són les que consumeixen més gas, per a planificar un hivern que, amb la guerra d'Ucraïna i la possible tallada del gas rus, es preveu difícil.

Des de la patronal Anffecc, el seu president, Manuel Breva, ha indicat que el govern els ha garantit que "no tindran cap falta de subministrament".

No faltarà gas, però a quin preu? El pla de contingència ha de dissenyar com sobreviure a la pujada de costos per a "intentar alleujar-nos una mica aquests costos tan desproporcionats que estem tenint". En cas contrari, l'alt preu del gas "pot provocar una deslocalització de producció forta fora de la UE", adverteix Breva.

Si la situació no millora hi ha un risc seriós perquè caldrà parar el 30% de la producció. "Hi ha ja 5.000 treballadors afectats pels ERTO en el sector", segons ha assenyalat Alberto Chavarría, secretari general d'Ascer.

Aquest estiu el gas ha costat deu vegades més que l'any passat, i això, per exemple, ha multiplicat el cost de l'atomització, convertir l'argila en ceràmica, per mil.

I l'augment de costos ja ha significat parades de producció: La setmana passada es va anunciar l'ERTO a la taulellera Azuliber, amb 117 famílies afectades.

Demanen una ajuda de 50 milions d'euros per empresa

El sector tauleller, clau en l'economia castellonenca, ha plantejat que les empreses ceràmiques puguen acollir-se a unes ajudes europees que poden anar fins als 50 milions d'euros per empresa en el cas que la mercantil acredite pèrdues. Cal recordar que el govern de Pedro Sánchez va plantejar una ajuda màxima de 400.000 euros per empresa, cosa que la patronal considera insuficient.

També volen un estatut propi per a les empreses que depenen del gas, com el que hi ha en l'electricitat, i que es reconsideren les retribucions de les plantes cogeneradores.

Unes 36.000 persones hi treballen de manera directa o indirecta en el sector tauleller a les comarques de Castelló, principalment a la Plana Alta i Baixa.

També et pot interessar

stats