El sector tauleller vaticina que la baixada de l’IVA del gas tindrà un impacte mínim

L’ERTO d’una empresa auxiliar del sector ha activat les alarmes per un efecte dòmino a la zona

Un treballador, en una cmpanyia del sector tauleller a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

La rebaixa de l’IVA del gas al 5%, anunciada aquest dijous pel president del govern, Pedro Sánchez, tindrà un impacte mínim en la indústria, segons han vaticinat algunes empreses taulelleres, tot i que no s'aplicarà fins a l'octubre. Més de 36.000 persones treballen de manera directa per a aquest sector a la Plana Alta i la Plana Baixa. 

És el cas d’Azuliber, una de les empreses auxiliars del sector, que ha abaixat la persiana i deixat en ERTO 117 persones. Altres companyies associades a la ceràmica a l'Alcora, Onda, Vila-real i els municipis que els envolten mostren preocupació, per un possible efecte dòmino que seria un drama econòmic per a la zona. 

L’última vegada, el 2011, es van perdre 3.000 llocs de treball només a Vila-real. José Benlloch, alcalde del municipi ha reconegut que “dels 50.000 habitants, almenys 5.000 treballen de manera directa en el taulell”. 

El seu cas no és únic. “A Sant Joan de Moró, de 3.000 habitants, el 90% del veïnat viu del sector”, segons diu l'alcalde, Vicent Pallarés. En el cas de Ribesalbes, “amb 1.000 persones al municipi, el 50% es dedica a la ceràmica”, ha confirmat César Pallarés, l'alcalde.

Els ajuntaments creuen que una concatenació d'ERTO, retards d'activitat i possibles tancaments, afonaria l'economia dels municipis. Per al veïnat, suposaria haver de migrar per buscar faena. “Si cau la ceràmica, cau la marca Espanya”, ha assegurat Benlloch.

Per això han demanat una reunió urgent amb els govern autonòmic i estatal, on poder reclamar mesures efectives per a tot el sector, també per a les empreses auxiliars, perquè consideren que el problema és estructural i la baixada de l'IVA del gas no impactarà a penes en la indústria. Entre les seues propostes està la de regular el preu de l’energia i utilitzar energies alternatives.

També et pot interessar

stats