El govern espanyol reduirà fins al 0,5% l'impost especial a l'energia elèctrica

Aquest dimarts l'electricitat costarà de mitjana 153,43 euros per megavat/hora, segon màxim històric després del rècord de dilluns

Imatge d'arxiu d'un rebut de la llum
Imatge d'arxiu d'un rebut de la llum / Europa Press

El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts un pla de xoc amb mesures per a mitigar la pujada en el preu de l'electricitat en el mercat majorista o pool, que s'ha disparat aquest estiu i encadena diverses setmanes trencant rècords.

En una entrevista a TVE, el president del govern espanyol Pedro Sánchez ha avançat aquest dilluns a la nit que el Consell de Ministres aprovarà una reducció de l'impost especial a l'energia elèctrica fins a deixar-lo en el 0,5% (actualment està en el 5%). Aixi mateix, Sánchez ha dit que prorrogarà fins a final d'any la reducció del 7% de venda de producció de l'energia elèctrica.

"Anem a llevar aquests beneficis de les empreses energètiques, i s'ho poden permetre, i adreçar-lo als consumidors", ha dit en una entrevista en Televisió Espanyola.

L'objectiu final del paquet de mesures ja el va marcar Pedro Sánchez al principi de setembre: que l'import de la factura de la llum en 2021 siga "similar" al de 2018. 

El preu de la llum en el mercat majorista, on els productors d'electricitat establixen les ofertes per a l'endemà i es fixen els preus per a cada hora, condiciona el 24% en la factura de la llum dels consumidors. S'usa, a més, per a calcular la tarifa regulada a què estan acollides vora 11 milions de llars a tot l'Estat. 

Dimarts, segon preu més alt de la història

El preu mitjà de l'electricitat per a aquest dimarts serà, precisament, el segon més car de la història. El cost del megavat/hora (MWh) en el mercat majorista se situa en 153,43 euros, a penes un euro per davall del registre del dia anterior i més del triple del registre marcat en el segon divendres de setembre de 2020 (48,9 euros). Respecte a la jornada anterior la baixada és ínfima (-0,5%), el que continua mantenint l'escalada disparada de preus que va iniciar-se al juny i s'ha evidenciat especialment al setembre. 

Per trams horaris, oscil·larà entre els 171,58 euros —quota mai assolida fins ara— que costarà entre les 21:00 i les 22:00 hores, i els 119,95 que tocarà pagar entre les 4:00 i les 6:00 hores. 

Malgrat la breu treva del cap de setmana, dilluns i dimarts les xifres han tornat a superar els 150 euros/MWh i se situen per damunt dels valors d'agost, on encara no s'havia sobrepassat aquest límit. Tot i això, l'últim mes ha tancat amb un preu mitjà de 106 euros/MWh i s'ha convertit en el més car de la història. El segueix juliol, que ja va batre un altre màxim en assolir els 92,4 euros.

També et pot interessar

stats