El govern espanyol aprova els primers 90 milions d'euros per a la construcció de la gigafactoria de Sagunt

Els fons estan recollits al reial decret llei que ha aprovat aquest dimarts el govern per pal·liar la crisi derivada de la invasió d'Ucraïna

Terrenys del parc industrial de Sagunt on s'instal·larà la gigafactoria de bateries
Terrenys del parc industrial de Sagunt on s'instal·larà la gigafactoria de bateries / À Punt NTC

El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts una ajuda de 90 milions d'euros perquè la Generalitat els aporte a facilitar la construcció de la gigafactoria que Volkswagen projecta a Sagunt (Camp de Morvedre), segons consta al Reial decret llei de mesures de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la Guerra d'Ucraïna i de suport a la reconstrucció de l'illa de la Palma i a altres situacions de vulnerabilitat.

Volkswagen va confirmar, el passat 9 de novembre, que acceptava els 397,3 milions d'euros preassignats en el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica del vehicle elèctric i connectat (Perte VEC) del Ministeri d'Indústria i que es destinaran, entre altres, per a la construcció de la gigafactoria. La companyia aspirava a obtindre fins a 700 milions d'euros a través del Perte, que es finança amb fons europeus. La xifra, però, quedava molt lluny dels 167 que recollia la resolució provisional i que va fer tremolar el projecte.

El reial decret llei aprovat aquest dimarts remarca que aquesta ajuda pretén "facilitar que es realitzen les inversions en el seu territori orientades a la construcció d'una fàbrica de bateries, amb un alt estàndard de protecció al medi ambient i eficiència energètica, i un alt grau d'innovació, de manera que globalment el sector avance en la senda de la doble transició verda i digital".

"La Comunitat Valenciana té una important aportació al sector de l'automòbil. El sector representa al voltant del 6% de la població activa d'aquesta Comunitat, i prop del 5% d'aquesta ocupació és d'“alta intensitat tecnològica”. Addicionalment, és un punt neuràlgic per al desenvolupament del sector per la seua bona comunicació amb altres centres de producció d'automòbils, un dels quals se situa en la mateixa Comunitat Valenciana. També cal destacar la situació estratègica que facilita els intercanvis comercials amb tercers països", explica el text aprovat per l'executiu.

El reial decret llei remarca que l'execució de les actuacions es realitzaran en el període 2023-2027. La planta, de fet, ha d'estar enllestida el 2026.

També et pot interessar

stats