El govern apostarà per la renovació de les plantilles de funcionaris i canviarà la taxa de reposició l’any que ve

El 60% dels empleats públics es jubilaran en la pròxima dècada, a més hi ha un dèficit de treballadors del 10% respecte a abans de la crisi del 2008

Funcionariat atenent el públic en una imatge d'arxiu
La renovació del model de reposició no s'inclourà fins els pressupostos del 2025 / Europa Press

La taxa de reposició d'empleats públics de l'administració estatal canviarà l’any que ve. És l’anunci que ha fet José Luis Escrivá, ministre de Funció Pública, i que justificava en el fet que el 60% de la plantilla d'empleats públics es jubilarà en els pròxims deu anys. Així mateix, afegia que el nombre d'efectius que treballen en l'Administració General de l'Estat (AEG) és quasi un 10% inferior al d'abans de la crisi financera de 2008.

"És molt difícil de defensar la taxa de reposició quan estem parlant de modernització i transformació de la funció pública. Per tant, necessitem un model diferent", ha assegurat el ministre durant la seua compareixença en la comissió d’Hisenda i Funció Pública del Congrés.

D’acord amb aquesta intenció, Funció Pública tractarà de substituir la taxa de reposició d'efectius actual, basada en el creixement vegetatiu de les plantilles, per un model que tinga com a eix els serveis públics que presta l'estat del benestar i els escenaris pressupostaris pluriennals fixats per la Unió Europea.

Escrivá vol impulsar el nou model per l’envelliment de les plantilles de funcionariat. De fet, en la pròxima dècada es jubilarà vora el 60% dels empleats públics, mentre que els de 55 anys o més eren el 47% de la plantilla de funcionaris de l’estat el 2020, el que suposa quasi vint punts percentuals més que la mitjana de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE).

A més, amb aquest canvi, es busca millorar la qualitat de l'ocupació pública davant el fet que, malgrat les ofertes públiques rècord dels últims anys, el nombre d'efectius al servei de l'Administració General de l'Estat (AEG) és quasi un 10% inferior al d'abans de la crisi financera de 2008.

Durant la seua compareixença, Escrivá ha destacat que entre el 2013 i 2018 hi va haver de mitjana 7.000 baixes cada any, de les quals només es van cobrir 2.000 anuals, una bretxa que ja es va tancar entre l'any 2019 i 2020 i que, únicament l'any 2021-2022 s'ha sigut capaç d'aconseguir que el nombre d'altes supere el nombre de baixes.

No obstant això, la fi del model de reposició no podrà materialitzar-se en els pressupostos de l'Estat de 2024, haurà d'esperar l’any següent, com apunten fonts ministerials.

També et pot interessar

stats