Justícia i els sindicats arriben a un acord per a millorar les condicions laborals dels funcionaris

Mantindre el teletreball, el treball deslocalitzat o millores en les retribucions, entre els punts negociats amb els sindicats

Signatura del pacte amb els representants sindicals i la consellera de Justícia, Elisa Núñez
Signatura del pacte amb els representants sindicals i la consellera de Justícia, Elisa Núñez / GVA

Les condicions laborals del personal de l’Administració de Justícia milloraran progressivament durant els pròxims tres anys, segons han acordat aquest dimarts les principals organitzacions sindicals del sector (STAJ, CSIF, Intersindical, CCOO i UGT) amb representants de la Conselleria de Justícia i Interior que dirigeix Elisa Núñez. 

Entre els canvis abordats s’inclou mantindre el teletreball, sempre que no afecte a l'atenció presencial a la ciutadania que ha d’acudir a les oficines judicials i fiscals; també fomentar el treball deslocalitzat, en funció de la responsabilitat del càrrec, i millores en les retribucions del personal funcionari, amb la finalitat d'adequar-les a la mitjana nacional.

La consellera ha assegurat que l’acord s’ha fet “amb sensatesa i diàleg honest, sense soroll” i ha assenyalat que influirà “directament i positivament en el benestar dels treballadors i del funcionament de Justícia”. 

La carrera professional en Justícia, en el punt de mira

Així mateix, Núñez ha aprofitat per a criticar a l’executiu central, del que ha dit que té “una incomprensible falta de desenvolupament de la carrera professional, prevista des de la reforma de la Llei orgànica del Poder Judicial del 2018”. Sobre aquest punt, Núñez ha avançat que “mentre el Ministeri no establisca les bases de la carrera professional per mitjà de reial decret, per a l'establiment de la carrera professional en l'Administració de Justícia, i sempre que ho permeta el pressupost, la Conselleria prorrogarà per als anys 2024 i següents l'actual programa d'actuació”. 

Davant els diversos texts legislatius que es troben ara mateix en procés d’elaboració, la Conselleria s’ha compromés a facilitar els mitjans per adaptar la plantilla de Justícia als canvis que es puguen produir. Entre ells ha destacat la futura aprovació del projecte de llei orgànica d’eficiència organitzativa i els projectes d’eficiència processal i digital, que modificaran l’actual model dels jutjats i tribunals, referent a la seua planta i demarcació. 

Cada exercici es negociarà en taula sectorial

Les quantitats corresponents a cada exercici seran negociades en taula sectorial. Es començarà amb les de l'any 2024 i després s’abordaran les relatives la resta dels exercicis de la legislatura, tot això segons les disponibilitats pressupostàries.

També es contempla impulsar la resta de conceptes retributius ja negociats i pendents d'aplicació, com una dotació per a lluitar contra la bretxa salarial i racionalitzar els “desfasaments” en les classificacions i taules retributives sobre els complements específics del personal.

També et pot interessar

stats