La Generalitat espera incorporar 325 pisos de la Sareb en les pròximes setmanes

A la Comunitat Valenciana hi ha vora 8.900 vivendes propietat del banc roín, però no totes compleixen els requisits òptims

Edifici en un carrer de València (arxiu)
Edifici en un carrer de València (arxiu) / À Punt NTC

Més de 300 vivendes pot sumar la Generalitat en les pròximes setmanes a l'oferta de lloguer social. És la quota valenciana, la primera remesa dins del pla que mobilitza immobles propietat de la Sareb, la societat que gestiona els actius immobiliaris tòxics dels bancs rescatats, i els destina a lloguers assequibles. La dada l'ha donada a conéixer aquest dimarts el vicepresident segon i conseller d'Habitatge, Héctor Illueca, poc després que el Consell de Ministres ha aprovat l'estratègia per a recuperar 50.000 habitatges i posar-los en ús social en tot Espanya.

La majoria dels pisos de la Sareb que hi ha disponibles al país es distribueixen entre la Comunitat Valenciana, Catalunya i Andalusia. Un de cada cinc, aproximadament el 20%, es concentren ací, segons dades que ha donat el mateix president de la Generalitat, Ximo Puig. Així, l'administració autonòmica espera poder gestionar un volum de vora 9.000 habitatges a través de la mesura impulsada pel govern de coalició estatal, que conformen el PSOE i Unides Podem.

El personal tècnic de la Generalitat ja ha estudiat un paquet inicial. Segons ha avançat el també candidat de Podem a la Generalitat, són 325 immobles que compleixen les condicions i estan enllestits per a sumar-se al parc públic d'habitatge valencià una vegada l'administració i el popularment conegut com a banc roín tanquen la compravenda. És el resultat d'un "primer triatge", dins dels 583 habitatges de la Sareb que estan en condicions de transferir-se i que s'han seleccionat entre els 1.706 que l'entitat va oferir per a estudi al govern valencià. El més important és que es troben en zones tensionades, on hi ha necessitat segons el catàleg ANHA, configurat pel decret llei per a adquirir vivenda pública.

Illueca ha recordat que el president espanyol, Pedro Sánchez, va destacar fa un mes l'"acord pioner" assolit entre la Sareb i la Generalitat per a incorporar habitatges, cosa que ell ja havia demanat per carta a la vicepresidenta Nadia Calviño. "Portem molta faena avançada", ha destacat.

Després de l'adquisició del primer lot de 325 vivendes, en fases següents caldrà continuar estudiant l'estoc de la Sareb perquè "hi ha una quantitat important de vivendes que no estan en condicions òptimes, però poden ser d'interés per a la Generalitat", ha remarcat el titular valencià d'Habitatge. En unes altres –ha afegit– hi ha "milers d'obres en marxa paralitzades". En tot aquest procés, Illueca ha fet valdre el "pelegrinatge" que ha fet per tot el país per a presentar als homòlegs en altres autonomies "de tots els colors polítics" el projecte valencià d'incorporació d'habitatges de la Sareb.

Aplicació immediata de la llei d'habitatge

D'altra banda, el conseller d'Unides Podem ha reiterat que la Generalitat activarà els mecanismes previstos en la llei d'habitatge que ara es negocia actualment en el parlament l'endemà que entre en vigor. Amb l'objectiu, ha dit, de definir les zones tensionades en ciutats valencianes i poder regular el preu del lloguer. Mentrestant ha carregat contra la presidenta madrilenya i candidata del PP a la reelecció, Isabel Díaz Ayuso, per haver avisat ja que no pensa aplicar aquesta norma a la seua comunitat autònoma.

També et pot interessar

stats