El gegant asiàtic Risen Energy invertirà dotze milions en una planta fotovoltaica a Elda

La nova instal·lació, de 25 MW, generarà energia per al consum elèctric anual de 12.500 llars i la seua construcció generarà més de 100 llocs de treball

Un grup d'operaris treballa en la instal·lació d'una planta fotovoltaica a Algemesí (Ribera Alta)
Un grup d'operaris treballa en la instal·lació d'una planta fotovoltaica a Algemesí (Ribera Alta) / À Punt NTC

Elda, al Vinalopó Mitjà, tindrà una nova planta solar fotovoltaica de 25 MW. La Direcció General de Qualitat i Educació Ambiental de la Generalitat ha donat el vistiplau a la instal·lació, denominada Idella, que comptarà amb una inversió de dotze milions d'euros i generarà energia per al consum elèctric anual de 12.500 llars.

Darrere de la promoció es troba la mercantil Risen Energy Spain, filial espanyola amb seu al Campello (Alacantí) de la companyia asiàtica Risen Energy, un dels majors fabricants de panells a escala mundial. El vicepresident sènior de la filial, Benito Peñín, ha apuntat que, arribat el moment, els agradaria col·laborar amb l'Ajuntament d'Elda com a canal per al foment de l'ocupació local. “Ens consta que tant a Elda com a la comarca s'estan potenciant recentment els mòduls de formació professional enfocats a les energies renovables, la qual cosa és un encert perquè és una de les professions amb major recorregut professional del moment”, ha ressaltat

En els dotze milions d'inversió s’ha tingut en compte tant la instal·lació solar fotovoltaica, com la seua infraestructura d'evacuació, que consisteix en una línia de 66 kV que unirà la planta amb la Subestació Elèctrica d'Elda, propietat d'Iberdrola Distribució Elèctrica. Aquesta línia tindrà una longitud de 2.635 metres i s'ha projectat “majoritàriament de manera soterrada per camins públics, per a minimitzar l'afecció als veïns de la zona”.

El projecte ha superat tots els tràmits ambientals 

El projecte, que l'entitat va presentar a l'administració el juny de 2020, ha superat tots els tràmits ambientals necessaris i ha obtingut l'Autorització Ambiental. Aquest permís s'aconsegueix després de rebre els informes favorables de les Direccions Generals de Política Territorial i Paisatge, Medi Natural, Cultura i Patrimoni, entre altres.

Pel que fa als terrenys on es vol construir, es troben en estat d'abandó agrícola des de fa diverses dècades, segons ha assegurat la companyia en un comunicat. “Mantenen una capacitat agrològica moderada, baixa i molt baixa i, per tant, són compatibles amb aquesta mena d'instal·lacions, segons el que s'estableix en el decret llei 14/2020 aprovat per la Generalitat per a regular els emplaçaments”, han matisat. 

A més, l'estructura de suport dels panells fotovoltaics serà fixa, clavada directament sobre el terreny, la qual cosa “garantirà la colonització del terreny per vegetació autòctona”, segons Risen Energy, que estima que la seua construcció generarà més de cent llocs de treball de diferent qualificació. 

La planta fotovoltaica generarà aproximadament 44 GWh anuals i evitarà l'emissió a l'atmosfera de més de 17.000 tones de CO₂, quantitat que equival al diòxid de carboni que consumiria una plantació de 50.000 arbres, segons ha indicat l’empresa.

També et pot interessar

stats