Garamendi es disculpa al cap d'unes hores de dir que criticar el seu sou és com culpar una dona per ser violada

Pràcticament tots els presidents d'organitzacions d'empresaris d'àmbit autonòmic exerceixen la seua funció sense retribució econòmica, entre ells Salvador Navarro, líder de la CEV

Garamendi en la reunió del ple extraordinari de la Càmera de Comerç
Garamendi, en la reunió del ple extraordinari de la Cambra de Comerç / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

El president de la patronal espanyola (CEOE), Antonio Garamendi, ha criticat l'"atac constant" d'uns certs membres del govern espanyol com a part d'una "campanya de descrèdit" al món empresarial: "Aquesta setmana m'ha tocat a mi", ha assenyalat, en referència al sou que percep en la patronal, d'uns 380.000 euros anuals. Garamendi ha lamentat el que considera una "campanya de descrèdit". "És com quan hi ha una violació i diuen que ella anava amb minifalda", ha equiparat.

El president de la CEOE ha afirmat que el seu sou no s'ha incrementat un 9%, sinó un 3%, el mateix percentatge que la resta de la plantilla de la CEOE, i ha negat que haja de regularitzar la pròpia situació laboral. "És fals. No he de regularitzar absolutament res. A Espanya hi ha més de 200.000 persones com jo, que han de pagar dues vegades a Hisenda. Jo soc autònom i continuaré sent-ho perquè els empresaris no podem estar en el règim general", ha subratllat.

L'empresari basc creu que, amb tot el que s'està dient sobre el seu sou en la CEOE, s'està fent "campanya" per a destruir-lo, però ha avisat que continuarà avant, perquè "és del nord i aguantarà". "Que el govern espanyol estiga enviant missatges de divisió, em sembla gravíssim. S'està acusant amb el dit i ara m'ha tocat a mi, perquè estic sol", ha denunciat.

Hores després de fer aquestes declaracions, el president de la CEOE s'ha disculpat. Havia comparat les crítiques que ha rebut aquests dies pel seu salari amb aquells que acusen les dones quan hi ha una violació per portar minifalda.

En una entrevista en La Sexta, el responsable dels empresaris ha explicat que “possiblement” no era l'exemple "més clar". Al mateix temps ha assegurat que té "molt respecte" per aquests temes. "Si a algú li ha molestat, demane disculpes. En la vida si comets un error, el més important és admetre-ho", ha repetit.

Respecte a les crítiques del president de la Confederació d'Empresaris de Pontevedra (CEP), Jorge Cebreiros, que ha dit que no li sembla "sensible" el sou de Garamendi i que aquesta situació pot "complicar" la vida a la classe empresarial, Garamendi ha assenyalat que el seu salari "ni complica ni descomplica". "Perdona l'exemple, però això és com quan hi ha una violació i diuen que la xica anava amb minifalda. No accepte polp com a animal de companyia", ha afirmat.

Garamendi ha insistit que el seu salari l'ha aprovat la junta directiva de la CEOE i que és una decisió adoptada en el si d'una organització privada. "Només faltava que l’executiu espanyol haja de decidir el que hem de ser", ha assenyalat.

Respecte a la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) a 1.080 euros mensuals, a la qual s'ha oposat la CEOE, Garamendi ha assegurat que no afectarà les grans empreses, però sí els autònoms i les xicotetes empreses, i ha advertit que la seua pujada farà que "isca més gent de l'àmbit legal de l'ocupació". "Espanya té el 24% d'economia submergida i la resta d'Europa té el 13%. Crec que és una cosa molt seriosa, que hauríem d'atacar. A Espanya necessitem ocupacions obertes que estiguen en la legalitat", ha defensat Garamendi, que ha recordat que la seua organització va proposar una pujada del SMI per a aquest any del 4%, fins a 1.040 euros mensuals.

D'altra banda, dotze dels presidents d'organitzacions d'empresaris d'àmbit autonòmic exerceixen la seua funció sense retribució econòmica, entre ells Salvador Navarro, segons un recompte fet per l'Agència EFE.  

El dirigent valencià no percep un sou, encara que els estatuts de la CEV arrepleguen que sí que pot rebre una retribució, i en aquest cas haurà de ser aprovada per la junta directiva, constar en els comptes anuals aprovats en l'assemblea general i publicar-se en l'informe d'auditoria. Tampoc percep sou com a vicepresident de la CEOE, segons ha informat la CEV, que ha precisat que els ingressos de Navarro procedeixen de la seua activitat empresarial.

També et pot interessar

stats