Els forns i pastisseries de València ixen al carrer per a reclamar ser considerats com a sector essencial

Després de l’apagada simbòlica de fa dues setmanes, han convocat aquest dijous una concentració davant de la delegació del govern

Un forn del Gremi de Forners i Pastissers de València
Un forn del Gremi de Forners i Pastissers de València / Instagram: @gremiopanaderosvalencia

El Gremi de Forners i Pastissers de València es concentra aquest dijous a les 13:00 hores davant la delegació del govern espanyol al Cap i Casal per a tornar a demanar que se'l considere sector essencial a tots els efectes, especialment l’energètic, i que les mesures d’ajuda contemplades per a pal·liar la crisi arriben també a microempreses i pimes. 

Sota el lema “Tanca el forn artesà, mor el teu barri”, els forners i pastissers reivindicaran que són essencials per a la societat, fonamentals per al manteniment del model de comerç de proximitat i productors d’un aliment bàsic, essencial a la cistella de la compra, com és el pa, segons expliquen en un comunicat. 

Argumenten que els costos de les matèries primeres, els serveis, els transports i, sobretot l’energia no paren d’incrementar-se, sumint el sector en una crisi que podria conduir al tancament de moltes xicotetes empreses i la desaparició de milers de llocs de treball. A més, alerten que la desaparició d’aquests negocis és un pas més cap a “la desaparició del comerç de proximitat, dels nostres barris, de la nostra cultura gastronòmica i de la nostra forma de vida". Per això fan extensiva la convocatòria d’aquest dijous no només als forns i pastisseries, sinó a tota la societat. 

No és la primera vegada que el sector reclama ser considerat de primera necessitat. El passat 28 d’octubre ho feren mitjançant una apagada simbòlica dels forns durant deu minuts sota el lema “Sense llum no hi ha pa”.

Ara, després d’haver mantingut reunions amb la Conselleria d’Economia Sostenible, Sector Productius i Treball de la Generalitat, i amb el secretari general d’Agricultura i Alimentació, Rogelio Llanes, han decidit interpel·lar el govern espanyol per fer veure “la importància de la crisi del sector i com són d'urgents les mesures que es demanden”.

Onada de protestes per la pujada dels preus

Les protestes del Gremi de Forners i Pastissers de València se sumen a les d’altres sectors que també estan reclamant mesures per a pal·liar la seua difícil situació mitjançant parades simbòliques o amb vagues directament. És el cas de l'hostaleria, que aquest dimarts va fer una parada de cinc minuts en ciutats com València i Alacant per a denunciar l'elevat preu d'una factura que els està ofegant. Una protesta convocada a tot Espanya.

També està el cas dels transportistes autònims, que denuncien estar patint molt la pujada sense fre dels preus dels carburants i per això han decidit tornar a convocar una aturada indefinida que començarà aquest mateix diumenge.

Tot i això, la Federació Valenciana d'Empresaris del Transport i la Logística ha decidit no sumar-se a aquesta aturada, argumentant que "no és responsable fer una aturada en aquest moment".

També et pot interessar

stats