Forners i pastissers, obligats a apujar el preu dels productes davant l’encariment de les matèries primeres

El quilo de farina estava a vora 40 cèntims fa un any i ara se situa en 80 cèntims

Productes d'un forn / À Punt NTC

El quilo de la farina costava vora 40 cèntims fa un any i ara està a 80 cèntims. El litre d'oli ha pujat d'un a tres euros en l'últim any, i el preu dels ous també ha augmentat en els últims mesos. Amb aquest augment desorbitat del preu de les matèries primeres, forners i pastissers es veuen més que obligats a apujar el preu dels seus productes. 

El gremi de Castelló s’ha reunit d'urgència aquesta setmana i ha decidit prendre mesures: apujar el preu del pa una mitjana de quinze cèntims. Tal com explica el mestre major del gremi, César Solsona, fa un any tenia la barra de pa a 90 cèntims i ara ja té un cost d’un euro. 

El pa, producte de primera necessitat i que mai falta a la taula, en general, es continua comprant. Però el gremi s’ha adonat en un canvi en l’actitud del comprador: “Abans la gent escollia el pa gallec, que és més car i més bo, i ara prefereixen el pa comú”. 

Però no passa el mateix amb la pastisseria; el preu ha pujat entre un 15% i un 20% i tots els productes com coques, ensaïmades o croissants ja tenen un preu superior a un euro. 

La Comunitat Valenciana és una de les autonomies amb més tradició de forns artesanals, i els gremis, de moment, no es plantegen canviar els productes que gasten per altres de pitjor qualitat i més barats. Però no descarten noves pujades dels preus dels productes si el de les matèries primeres i el de l'energia no baixen. 

També et pot interessar

stats