La FED reprén les pujades dels tipus amb un augment d'un quart de punt

Amb aquesta pujada, ja són onze els increments del preu dels diners des que va començar la seqüència el març de 2022

El president de la Junta de la Reserva Federal, Jerome Powell, en una intervenció
El president de la junta de la Reserva Federal, Jerome Powell / Elizabeth Frantz (Reuters)
26 de juliol 2023 - 20:55

La Reserva Federal dels Estats Units (Fed) ha représ aquest dimecres les pujades dels tipus d'interés després d'una pausa el juny. Les taxes han pujat 0,25 punts percentuals. D'aquesta manera, els tipus passen a situar-se en una forqueta entre el 5,25% i el 5,5%, el seu nivell més alt des de gener de 2001. El repunt ja s'havia donat per fet a final del passat mes de juny a la ciutat portuguesa de Sintra, on el BCE va organitzar un fòrum de governadors de bancs centrals, acadèmics i altres representants del sector financer amb l'estabilització macroeconòmica en un ambient d'inflació volàtil. 

El banc central estatunidenc reprén d'aquesta manera un camí d'enduriment de la seua política monetària. Amb aquesta pujada, ja són onze els increments del preu dels diners des que va començar la seqüència el març de 2022. "El Comité Federal de Mercat Obert (FOMC) de la Fed continuarà avaluant informació addicional i les seues implicacions per a la política monetària", ha indicat la Fed, que per a determinar el grau d'enduriment addicional de la política per a retornar la inflació al 2% amb el temps, "tindrà en compte l'enduriment acumulatiu de la política monetària, el decalatge amb què la política monetària afecta l'activitat econòmica i la inflació, i el desenvolupament dels factors econòmics i financers".

En referència a la informació avaluada per la Fed, l'entitat ha destacat que els indicadors recents suggereixen que l'activitat econòmica s'ha estat expandint a un ritme moderat, mentre que la creació d'ocupació ha sigut sòlida i la taxa de desocupació s'ha mantingut a la baixa, tot i que "la inflació continua elevada".

La pujada d'un quart de punt deixa els inversos pendents de les possibles pistes que el president de la Fed, Jerome Powell, puga oferir en la roda de premsa que oferirà després de l'anunci de la decisió del FOMC i davant els senyals de desinflació que comencen a mostrar les dades macroeconòmiques.

El juny passat, el Banc Central Europeu (BCE), la Fed i el Banc d'Anglaterra van coincidir a anticipar que les pujades dels tipus d'interés no havien arribat a la fi i que no hi ha suficients indicis d'una caiguda de la inflació. En aquest sentit, Jerome Powell va anunciar que la Fed creia que "hi havia més restriccions en camí" en un fòrum a Sintra (Portugal) organitzat pel BCE. El president de la Fed va insistir en aquella trobada que la política restrictiva no ha acabat i no va descartar que puga haver-hi novament diverses trobades consecutives amb augment del preu dels diners.

En la mateixa línia, la presidenta del BCE, Christine Lagarde, ha anunciat que el banc "continuarà pujant els tipus al juliol" per a combatre la inflació, perquè s'havia tornat "més persistent", llevat que hi haguera un "canvi important" en les perspectives econòmiques. Lagarde ha insistit en el fet que la política monetària es mantindrà en nivells restrictius "tot el temps que siga necessari", per a no alimentar expectatives d'una baixada de tipus i deixar temps a les mesures per a materialitzar els seus efectes.

També et pot interessar

stats