Lagarde adverteix que els tipus continuaran pujant fins que es continga la inflació

La presidenta del BCE assegura que la institució manté l'objectiu de contindre la inflació al 2% a mitjà termini "passe el que passe", una meta encara lluny del 6,1% actual

La presidenta del BCE Christine Lagarde en un acte recent a Frankfurt (Alemanya)
La presidenta del BCE Christine Lagarde en un acte recent a Frankfurt (Alemanya) / Kai Pfaffenbach (Reuters)

S'acosten més pujades de tipus d'interés. Així s'extrau de les paraules de la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, que ha confirmat un nou increment al juliol i ha avisat que és "poc probable" que s'haja tocat sostre. Lagarde ha fet aquesta manifestació en el discurs introductori en el fòrum anual del BCE, que té lloc a Sintra (Portugal).

Ha explicat que el banc "continuarà pujant els tipus al juliol" per a combatre la inflació, perquè s'ha tornat "més persistent", llevat que hi haja un "canvi important" en les perspectives econòmiques. I ha insistit en el fet que la política monetària es mantindrà en nivells restrictius "tot el temps que siga necessari", per a no alimentar expectatives d'una baixada de tipus i deixar temps a les mesures per a materialitzar els seus efectes.

Des del juliol passat, el BCE ha pujat els tipus en 400 punts bàsics, a fi de situar la inflació en l'objectiu del 2%, lluny de la realitat del 6,1% en què està, tot i la contenció registrada en els últims mesos. "Encara no podem cantar victòria", ha avisat la presidenta del BCE, que ha advertit que queda treball per fer i falta temps per a veure l'"impacte total" de les mesures addicionals a la pujada de tipus que s'han desplegat.

El Banc Central està "compromés" a tornar a la meta del 2% d'inflació a mitjà termini "passe el que passe", ha insistit la presidenta del BCE.

Factors d'incertesa

Lagarde ha identificat dos factors d'incertesa que prorroguen, encara sine die, una rebaixa de tipus: quan de temps persistirà la inflació i com d'efectiu serà l'impacte de la política monetària per a l'economia de l'eurozona. 

"Hem d'assegurar-nos que les expectatives d'inflació estiguen ancorades mentre es desenvolupa el procés de recuperació salarial", ha explicat Lagarde que ha matisat que si bé, actualment el BCE no veu "una espiral de salaris i preus", "com més temps continue la inflació per damunt de l'objectiu, majors seran els riscos".

Segons ha manifestat, el BCE vol assegurar-se que les empreses absorbisquen els costos laborals creixents en els seus marges. "Si la política monetària és prou restrictiva, l'economia pot aconseguir una deflació general mentre els salaris reals recuperen part de les seues pèrdues", ha dit.

El tipus d'interés en el 4%, el nivell més alt des de l'euro

El fòrum del BCE, que es fa des del 2013, reuneix cada any a Sintra governadors de bancs centrals, acadèmics i representants del sector financer per a debatre sobre política monetària, aquesta vegada amb l'estabilització en un ambient d'inflació volàtil com a fil conductor. Enguany, la cita se celebra menys de dues setmanes després que el BCE anunciara una pujada dels seus tipus d'interés d'un quart de punt, fins al 4%, un nivell inèdit des de l'adopció de l'euro.

També et pot interessar

stats