El BCE, la Fed i el Banc d’Anglaterra donen per fet que els tipus d’interés continuaran pujant

Els tres bancs centrals encara no veuen suficients indicis d’una caiguda de la inflació

Seu del Banc Central Europeu a Frankfurt
Seu del Banc Central Europeu a Frankfurt / À Punt NTC

El Banc Central Europeu (BCE), la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) i el Banc d'Anglaterra han coincidit aquest dimecres a anticipar que les pujades dels tipus d'interés no han arribat a la fi i que no hi ha suficients indicis d'una caiguda de la inflació. “Encara queda camí per recórrer”, ha assegurat la presidenta del BCE, Christine Lagarde, que ha avançat que és “molt probable” que es tornen a apujar els tipus d’interés al juliol, que ja estan en el 4%, després d’un augment agregat de 400 punts bàsics l’any passat.

Els responsables de les tres entitats reguladores han fet aquestes declaracions a la ciutat portuguesa de Sintra, on el BCE organitza un fòrum de governadors de bancs centrals, acadèmics i altres representants del sector financer amb l'estabilització macroeconòmica en un ambient d'inflació volàtil. La localitat de Sintra acull des del 2013 aquest fòrum, que replica un model que la Fed estatunidenca posa en pràctica des del 1978 a Jackson Hole (Kansas, EUA).

Lagarde, en aquest context, ha declarat que el banc encara no veu "evidència tangible suficient" que la inflació estiga baixant i va reiterar que la política monetària es mantindrà "en territori restrictiu el temps suficient per a aconseguir la meta a mitjà termini".

"Creiem que hi ha més restriccions en camí", ha afegit per la seua banda el president de la Fed, Jerome Powell, la institució de la qual ha augmentat els tipus en 500 punts bàsics des de maig del 2022.

A pesar que en l'última reunió no es van anunciar pujades, Powell va insistir que la política restrictiva no ha acabat i no va descartar que puga haver-hi novament diverses trobades consecutives amb augment del preu dels diners.

El Banc d'Anglaterra, que en l'última reunió va sorprendre apujant els tipus cinquanta punts bàsics de colp, tampoc va descartar més increments. "Tenim un treball a fer i és tornar la inflació a la meta, i farem el que siga necessari", ha indicat el governador del banc, Andrew Bailey, que va destacar que l'economia britànica ha sigut més "resilient" del que s'esperava.

També et pot interessar

stats