El BCE apuja els tipus d'interés un 0,25% fins al 4%

Amb aquesta huitena pujada consecutiva, el preu dels diners s'ha situat en el nivell més alt en quasi quinze anys

Euros
Euros / Uli Deck (Europa Press)

El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit elevar els tipus d'interés en 25 punts bàsics, tal com donava per descomptat el consens del mercat, de manera que la taxa de referència per a les seues operacions de refinançament se situarà en el 4%, mentre que la taxa de depòsit arribarà al 3,50% i la de la facilitat de préstec al 4,25%.

Amb aquesta huitena pujada consecutiva del preu dels diners, que s'ha situat en el nivell més alt en quasi 15 anys, el BCE continua amb l'enduriment de la seua política monetària.

Amb la pujada d'un quart de punt anunciada aquest dijous, en línia amb l'adoptada al maig, el BCE ha elevat el preu dels diners en 400 punts bàsics durant l'actual cicle de pujades, que va començar el juliol de l'any passat. Aquesta decisió impulsarà l'euríbor per damunt del 4%, una xifra a la qual no arribava des del 2008.

La decisió del BCE, esperada pels mercats, arriba després que la taxa d'inflació interanual de la zona euro es desaccelerara al maig fins al 6,1%, nou dècimes per davall de la pujada de preus registrada a l'abril i el seu nivell més baix des de febrer del 2022.

Recessió tècnica

Així mateix, fa una setmana Eurostat revisava a la baixa les seues dades de creixement del producte interior brut (PIB) de la zona euro, que finalment va registrar una contracció del 0,1% en el primer trimestre del 2023. Això suposa l'entrada en recessió tècnica de l'economia de la regió, després de la caiguda de l'activitat també del 0,1% en el quart trimestre del 2023.

Es tracta de la primera recessió registrada en l'economia de la zona euro des que el PIB es contraguera consecutivament en el primer i el segon trimestre del 2020, a conseqüència de l'impacte de la pandèmia de covid-19 i de les restriccions implementades.

En canvi, la Reserva Federal dels Estats Units va decidir dimecres frenar el cicle de pujades agressives dels tipus per primera vegada en més d'un any i els manté en una forqueta entre el 5 i el 5,25%.

També et pot interessar

stats