La Fed apuja els tipus d'interés un altre quart de punt, fins al 5,25%

Es tracta del desé increment de les taxes en l’últim any, marcat per la inestabilitat bancària

Façana de la Fed a Washington als Estats Units
Façana de la Fed a Washington / Shutterstock

La Reserva Federal (Fed) dels Estats Units ha anunciat aquest dimecres una nova pujada dels tipus d'interés, de 0,25 punts, que situa les taxes en una forqueta entre el 5% i el 5,25%.

L’increment, el desé en l'últim any, està en línia amb el pronosticat pels analistes i arriba en un context d'alta inestabilitat bancària. En el comunicat, el Comité Federal de Mercat Obert de la Fed (FOMC, segons les sigles en anglés) no deixa clar si aquesta podria ser l'última pujada abans d'una pausa per la crisi del sistema bancari. Tot i això, el Comité ha avançat que tindrà en compte "l'enduriment acumulatiu de la política monetària, els retards amb què la política monetària afecta l'activitat econòmica i la inflació, a més dels factors econòmics i financers".

La Reserva Federal està "preparada" per a ajustar la política monetària "segons corresponga" si "sorgeixen riscos que podrien impedir l'assoliment dels objectius" de portar la inflació al 2%, afig el comunicat. Així, ha explicat que, després de les deu pujades consecutives dels tipus des de març del 2022, l'activitat econòmica s’ha expandit "a un ritme moderat el primer trimestre". La creació de llocs de treball "ha sigut sòlida els últims mesos i la taxa de desocupació s'ha mantingut baixa", mentre que "la inflació continua elevada", ha precisat.

En la seua reunió anterior, al març, els membres del Comité van decidir apujar només un quart de punt els tipus, per la incertesa causada per la fallida del Silicon Valley Bank (SVB) i el Signature Bank i el rescat del First Republic Bank. Encara que les causes de la fallida són extenses, la investigació sobre el que ha passat apunta al fet que la seua situació financera va empitjorar per la política monetària de l'organisme.

Per la seua banda, el Banc Central Europeu té previst reunir-se aquest dijous per tal de decidir si també marca nous repunts dels tipus d'interés. Ja ha autoritzat sis pujades en menys d'un any.

També et pot interessar

stats