Per què falten 2.000 treballadors en el sector turístic valencià?

La patronal culpa a “la desafecció respecte a l’obligació de treballar” i els sindicats, a les condicions laborals

Platja de Ponent, a Benidorm / Jaume R. Lloret

La falta d'uns 2.000 treballadors de cara a la temporada d'estiu en el sector hoteler ha evidenciat la distància entre la patronal i els sindicats a l'hora d'analitzar les causes. Mentre que la patronal posa el focus en una desafecció respecte a l'obligació de treballar, els sindicats apunten a la falta de condicions dignes que s'ofereixen. 

La patronal parla d'un problema estructural, com “la desafecció respecte a l’obligació de treballar de la població que es troba en prestacions socials més còmodes” i que “no es fomenta la idea què és necessari per a tots contribuir i cotitzar”.

Els sindicats tenen clar que la falta de professionals es deu exclusivament a les condicions laborals, que no fan “que el treball siga apetible”. Les organitzacions de defensa dels treballadors també valoren molt positivament que la reforma laboral haja posat el fre a altes i baixes per dies i per hores per cobrir l'expedient i evitar sancions de la inspecció. Però consideren que encara queda treball per fer, ja que encara “els pareix malament que preguntes per l’horari o el sou”. 

Per a la patronal, cal fer un estudi profund per a aconseguir casar l'oferta de llocs de treball amb els aturats, però el focus el posen en els demandants perquè “no es vol treballar els caps de setmana quan els amics estan de festa”.

El sector hoteler ocupa unes 16.000 persones a la Comunitat Valenciana. Encara hi ha uns 2.000 llocs per cobrir de cara a la temporada alta.

També et pot interessar

stats