‘Fadrines’, un llibre que il·lustra el procés de no casar-se en la societat valenciana
L’Etno publica un treball sobre el procés de quedar-se fadrina en la societat valenciana
Les antropòlogues de l'Etnomuseu, Raquel Ferrero i Clara Colomina, han publicat el llibre Fadrines, el procés de no casar-se en la societat tradicional valenciana. Es tracta d'un assaig que analitza mitjançant testimonis orals el paper que s'esperava de les dones en la societat d'abans.
En paraules de Ferrero, partien d’una hipòtesi molt abreujada: que les dones valencianes que es quedaven fadrines ho eren o bé perquè no les havien deixat casar o bé perquè havien escollit no fer-ho.
Per a escriure aquest assaig han dut a terme un treball de camp que s’ha nodrit d'una trentena de testimonis orals de dones grans de les comarques rurals de l'interior de Castelló i la seua evolució. Enfocaren aquest treball amb voluntat que el resultat fora un arxiu de memòria oral valenciana, explica Colomina. Per això han entrevistat dones tan majors com ha sigut possible per a conéixer la seua evolució i trencar amb el passat per a poder encarar millor el futur. De fet, les primeres entrevistades eren nascudes abans de la Guerra Civil.
El resultat de tota aquesta faena no pot ser més revelador, afirmen les antropòlogues. Malgrat que en aquella època no hi havia referents feministes ni un discurs crític amb el gènere, han trobat moltes “feministes intuïtives” que tenien ben clar quina era la norma patriarcal que se’ls imposava a totes les dones.