Facua detecta pujades de fins al 75% en el preu de l'oli d'oliva verge extra en un mes

La plataforma de consumidors situa l'increment més gran en la garrafa de cinc litres de Carbonell, venuda a Carrefour, i alerta que les diferències en l'import d'una mateixa marca poden arribar al 56% segons el supermercat

Botelles i un got d'oli d'oliva
Botelles i un got d'oli d'oliva / Europa Press

L'oli d'oliva verge extra s'ha encarit fins a un 75% en sols un mes en la mateixa cadena de distribució, segons l'estudi fet per Facua-Consumidors en Acció sobre l'evolució dels preus a l'octubre. Segons ha explicat aquest dijous la plataforma, l'informe revela que les pujades dels preus de setembre a octubre arriben a 5,53 euros per litre. És la conclusió que extrauen després de comparar els preus de setanta marques en diferents formats —plàstic, vidre, llanda o esprai— en huit grans cadenes de supermercats: Mercadona, Dia, Hipercor, Alcampo, Lidl, Aldi, Eroski i Carrefour.

Dels 345 preus d'olis d'oliva verge i verge extra analitzats en el document, 126 són ara més alts si es comparen amb principis de setembre (un 36,5% més, de mitjana), mentre que 39 han baixat (11,3%). Els 180 restant, que suposen vora la meitat de la mostra, es venen pel mateix import que fa un mes.

La pujada més gran detectada per Facua és en la garrafa de plàstic de cinc litres de verge extra marca Carbonell, comercialitzada a Carrefour: a principis d'octubre és un 74,8% més cara que fa un mes. El mateix producte estava en els primers dies de setembre en oferta per 36,95 euros, mentre que actualment el preu s'ha disparat a 64,59 euros. Comporta una pujada de 27,64 euros i un increment de 5,53 euros per litre

A Alcampo, aquesta mateixa garrafa es ven per 49,99 euros (6,3% més car que fa un mes) i a Hipercor, per 46,95 (+6,8%), segons les dades de l'organització de consumidors.

En segon lloc, figura la garrafa de plàstic de cinc litres de verge extra Picual Fuente Sierra a Alcampo, que ha passat de 23,81 a 39,99 euros, un 68% més cara. Aquests 16,18 euros de variació representen un increment de 3,24 euros per litre.

I en tercera posició se situen les garrafes d'un litre de Carbonell verge extra 100% Hojiblanca, Arbequina i Picual en Hipercor, que al setembre costaven 9,32 euros i ara, 14,50. És un 55,6% més (5,18 euros).

Diferències de preu de fins al 56% segons el supermercat

Facua alerta que hi ha diferències notables en el preu de l'oli d'oliva d'una mateixa marca en funció de l'establiment en què s'adquirisca. El cas més cridaner es troba en la botella de plàstic d'un litre de verge extra Carbonell 100% Hojiblanca, que oscil·la des dels 9,31 euros a Alcampo fins als 14,50 euros en Hipercor. Suposa una diferència del 55,7% (5,19 euros/litre).

Per supermercats, en Hipercor s'han encarit 32 dels 65 olis recollits en aquest estudi (el 49,2%), mentre que en Carrefour són 28 dels 59 productes analitzats els que costen més ara que fa un mes (47,4%). A Eroski, en tercer lloc, 27 dels 67 olis de la mostra són més cars l'octubre que el setembre (40,2%). En l'extrem oposat se situen Mercadona i Lidl. Ambdues cadenes mantenen hui el mateix preu en els olis d'oliva respecte al que tenien a principis de setembre.

Facua té previst enviar aquestes dades al Ministeri de Consum per a ampliar les denúncies presentades el mes passat, en què sol·licitava al departament que dirigeix Alberto Garzón una investigació sobre els increments de marges de beneficis que presumiblement es produeixen tant en l'oli d'oliva com en la resta d'aliments afectats per la rebaixa de l'IVA. Cal recordar que aquesta mesura es va aprovar a principis d'any per a amortir l'espiral inflacionista desencadenada per la guerra d'Ucraïna sobre els productes bàsics de la cistella de la compra.

Segons les últimes dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística, l'oli d'oliva està en taxes màximes d'inflació interanual des que hi ha registres: un 52,5% a l'agost. A mitjan octubre coneixerem xifres oficials sobre com ha evolucionat el preu el mes de setembre.

Igualment, l'organització de consumidors ha tornat a sol·licitar al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació que duga a terme un control més gran de la cadena de producció i investigue si existeix especulació per part de les grans cadenes de distribució o altres intermediaris a l'hora d'aplicar marges de benefici a aquests productes.

També et pot interessar

stats