Les expectatives per la vacuna espenten les borses

Els mercats en tot el món tanquen novembre amb registres històrics.

La Borsa de Madrid per dins, aquest dilluns
La Borsa de Madrid per dins, aquest dilluns / Altea Tejido (Efe)

L'entusiasme desencadenat pels avanços que s’han conegut sobre les vacunes contra la Covid-19 que desenvolupen diverses farmacèutiques s'ha traslladat als mercats borsaris en tot el món. Les expectatives per un possible tractament per al virus que han sacsejat el planeta fa algunes setmanes que espenten les borses a l'alça, però la tendència s'ha accentuat especialment en l'última jornada amb l'anunci de la biotecnològica Moderna, que ja ha demanat autorització per a distribuir la seua vacuna als Estats Units i Europa. El fàrmac té un 94,1% d'efectivitat i una taxa d'èxit del 100% en casos greus i amb símptomes severs. La companyia nord-americana , de fet, s'ha disparat més d'un 20% en Wall Street, la borsa amb seu a Nova York, i el valor de les accions se situava en 152,74 dòlars (uns 127 euros) en el tancament de la sessió.

L'avanç en les vacunes, juntament amb la reducció de la incertesa política als Estats Units després de la victòria del demòcrata Joe Biden en les eleccions, ha tingut efectes positius a Nova York. Tot i que Wall Street ha tancat en roig aquest dilluns, el principal indicador que cotitza en aquesta borsa, el Dow Jones d'industrials, ha acomiadat el que ha sigut el seu millor mes des de 1987. Després de baixar un 0,91% (271,73 punts) se situa en 29.638,64 punts, la unitat amb què es mesuren canvis en la cotització d'un valor en el mercat de ròdols (una modalitat de negociació borsària).

Les bones notícies per la vacuna s'han deixat sentir també a la Borsa de Tòquio, que ha tancat aquest dimarts amb un avanç de l'1,34% amb el principal indicador, el Nikkei, en el nivell més alt des de fa tres dècades. El Nikkei, que agrupa els 225 títols més representatius del mercat, ha guanyat 353,92 punts i ha pujat fins als 26.787,54 punts, una xifra que no es veia des d'abril de 1991.

A Espanya, la Borsa de Madrid ha crescut un 25,18% al novembre, augment amb què tanca el millor mes de la seua història. Tot i això, aquest dilluns ha perdut un 1,39% i el nivell dels 8.100 punts, arrossegada per les pèrdues dels bancs i la caiguda de Wall Street i del petroli, segons dades del mercat. El principal indicador, l'Ibex-35, ha baixat 113,8 punts fins els 8.076,9 punts. Si es contempla el que portem d'any, encara baixa un 15,42%.

Les borses europees també han tancat el mes amb notables crescudes, tot i que menors que l'espanyola. Milà puja un 22,95%, París un 20,12%, Frankfurt un 15,01% i Londres un 12,43%.

També et pot interessar

stats