L'euríbor baixa al 3,703% a l'abril i abarateix les hipoteques per primera vegada en dos anys

La quota mitjana d'un préstec variable que es revise anualment baixarà més de quatre euros mensuals, vora 56 euros l'any

Una dona subjecta les claus d'una casa (arxiu)
Una dona subjecta les claus d'una casa (arxiu) / Europa Press

Arriba l'alleujament a les hipoteques més de dos anys després. L'euríbor a dotze mesos, l'indicador més utilitzat a Espanya per a calcular els préstecs variables per a comprar una casa, ha tancat abril a la baixa, encara que és quasi imperceptible. Se situa en una taxa mitjana del 3,703%, quinze mil·lèsimes menys que al març, quan va quedar-se en el 3,718%. A més, ha registrat el primer retrocés en taxa interanual, ja que l'abril de 2023 estava el 3,757%.

Això significa que la quota a pagar a final de mes per als crèdits que es revisen anualment s'abaratirà. El respir en la butxaca serà molt menut, però representa el primer descens en les hipoteques des de gener del 2022. En el cas d'una mitjana de 150.000 euros, a 25 anys i un interés de l'1% més l'euríbor, la rebaixa serà d'uns 4,6 euros mensuals, quasi 56 a l'any.

En declaracions a EFE, l'analista de XTB Joaquín Robles considera que a partir d'ara s'espera una progressiva reducció en les quotes hipotecàries perquè fa un any l'indicador se situava en nivells superiors, per damunt del 4%. Així, creu que encara que l'euríbor es mantinga estable en els pròxims mesos es podran veure més retallades en els imports a tornar del préstec. A parer seu, l'índex de referència podria romandre prop dels nivells actuals per més temps de l'esperat, i assegura que encara que la primera baixada de tipus per part del Banc Central Europeu es dona ja per feta, els següents podrien retardar-se si la Reserva Federal dels Estats Units els posposa.

L'evolució de l'euríbor, adverteix este expert, continuarà depenent del BCE. A parer seu, si després d'una baixada dels tipus al juny l'organisme regulador "és clar" sobre les pròximes davallades, es podria veure una caiguda més gran de l'indicador. En el cas contrari, l'euríbor podria estancar-se per damunt del 3,5% fins a setembre.

La portaveu de Kelisto.es, Estefanía González, destaca que les bones notícies continuen un mes més per a aquelles persones revisen la hipoteca semestralment. Perquè en este cas la quota es reduirà en més de 34 euros mensuals o vora 206 euros al semestre. Respecte a l'evolució de l'indicador, explica que després de començar abril amb una marcada tendència a la baixa, els últims dies del mes han tornat a ser de moderació. Una cautela, aclareix, darrere de la qual s'amaga la incertesa sobre quan serà la pròxima baixada de tipus d'interés.

En qualsevol cas, afig l'especialista, les primeres reduccions en les hipoteques amb revisió anual han arribat a l'abril, no per una caiguda acusada de l'euríbor, sinó perquè l'indicador ja es comença a comparar amb les xifres de la primavera de 2023, quan començava una senda alcista molt pronunciada. Kelisto.es espera que l'indicador tanque en l'entorn del 3,5% al final del primer semestre, i que baixe progressivament fins a acabar 2024 prop del 3%.

Des d'Ebury, l'analista Itsaso Apezteguia Extramiana també recorda que des de principis d'any ha quedat clar que el ritme i el calendari de les retallades dels tipus per part dels principals bancs centrals seran clau per als mercats i per als índexs de referència, inclòs l'euríbor. Quant a l'evolució, considera que es mantindrà prop dels llindars actuals, entre el 3,6 i el 3,7%. I a partir de juny és quan augura caigudes significatives, després que el BCE emprenga el seu cicle de flexibilització. "Això sí, sempre que no es produïsca un repunt preocupant de la inflació que altere els plans del banc central", adverteix l'expert.

En este escenari, Olivia Feldman, economista i cofundadora de HelpMyCash, creu que l'euríbor ja està prou allunyat dels tipus del BCE —encara en el 4,5%—, i no veu motius a curt termini perquè l'indicador descendisca més.

També et pot interessar

stats