Escrivá proposa pagar fins a 12.000 euros anuals als qui retarden la seua jubilació

El ministre de Seguretat Social planteja que les pensions se revaloritzen amb l’IPC

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, durant la Comissió Parlamentària del Pacte de Toledo
El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, durant la comissió parlamentària del Pacte de Toledo / Mariscal (Efe)

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, vol incentivar el retard en l'edat de jubilació, per al que planteja donar un xec de fins a 12.060 euros o pujar un 4% la pensió per cada any de demora.

El ministre ha explicat davant la comissió parlamentària del Pacte de Toledo algunes de les propostes en les quals treballa per a aproximar l'edat de jubilació real (al voltant dels 64,5 anys) a l'edat legal (66 anys), fomentar la permanència de treballadors i treballadores en actiu i evitar la discriminació per edat.

Per a impulsar la jubilació demorada, és a dir, més enllà de l'edat legal, ha plantejat exoneracions en les quotes a la Seguretat Social d'empreses i treballadors de forma generalitzada i sense les restriccions existents en l'actualitat. En aquest camp, ha proposat també una sèrie d'incentius, que passen per un xec de fins a 11.000 euros per cada any de demora en el cas de pensions màximes, que podria incrementar-se un 10% addicional en carreres de cotització llargues (de més de 44 anys i mig) acostant-se als 12.000 euros.

Una altra opció seria un increment del 4% de la quantia de la pensió inicial per cada any de demora (davant l'esquema actual que oscil·la del 2% al 4%), o una combinació de totes dues propostes.

Acostar l'edat de jubilació real a la legal

Respecte a l'actual sistema de jubilació anticipada voluntària, Escrivá ha explicat que és "regressiu", és a dir, afavoreix a aquelles persones que cobren pensions més altes, les rendes que van cobrar un de cada tres nous pensionistes en 2020 són superiors a 2.100 euros. Amb els canvis que planteja el govern espanyol, s'elimina la regressivitat, millorant l'equitat, i s'incentiva la permanència en l'ocupació, amb un sistema de penalitzacions decreixents de manera mensual.

Una altra de les mesures per a acostar l'edat real a la legal de retir, ha explicat Escrivá, és flexibilitzar l'ús de la jubilació parcial, limitant-ne al mateix temps l'abús. Així, proposa que només es puga concentrar en el primer any fins al 60% de la jornada (actualment es pot fer un 100%).

Revaloritzar les pensions amb l'IPC i ajustar-les cada tres anys

El ministre d'Inclusió també ha explicat l'última proposta abordada amb els agents socials per a revaloritzar les pensions. La nova fórmula per a mantindre el seu poder adquisitiu es vincula a l'índex de preus al consumidor (IPC) de l'any anterior i, si es dona el cas que hi ha inflació negativa en algun exercici, la pensió es manté però es compensa al llarg dels tres següents.

Una altra de les novetats és el sistema perquè els autònoms comencen a cotitzar per ingressos reals. Escrivá ha detallat que s'estan plantejant 13 trams diferents per a ajustar cotitzacions i que la idea és una implantació gradual a partir de l'1 de gener de 2022, amb un període de transició.

També et pot interessar

stats