Escrivá manté que les pensions dels baby-boomers no poden recaure en els seus fills

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions assegura que "la forma d'aquest xicotet esforç addicional a la generació del baby-boom està per definir"

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, en una imatge d'arxiu
El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, en una imatge d'arxiu / J. J. Guillén (Efe)

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, considera que no s'hauria de consentir que tot l'esforç de les pensions dels baby-boomers recaiga en els seus fills.

Escrivá reflexiona en una entrevista que aquest diumenge publica el diari La Vanguardia sobre el pacte per a la reforma de les pensions entre el govern i els agents socials, i sobre l'esforç que hauran de fer les persones nascudes entre finals dels 50 i mitjan 70, la denominada generació del baby-boom.

"El que necessitem (afirma) és dotar el sistema d'eines per a afrontar el repte temporal, delimitat, de l'arribada d'una generació molt nombrosa a l'edat de jubilació. No hauríem de consentir que siguen els seus fills sobre els que recaiga tot l'esforç, sinó que han de contribuir a aquest increment temporal de la despesa".

En aquest sentit, assenyala que en el nou acord hi ha un paràgraf que "reconeix que cal substituir el factor de sostenibilitat, que tindrà unes determinades característiques" i s'estableix un termini, fins al 15 de novembre, per a aconseguir un acord en el diàleg social.

La reforma de 2013 (aprovada pel PP), al seu parer, "estava desenfocada des de molts punts de vista" i explica: "Un grup d'experts va proposar un indicador partint d'una percepció que, al meu entendre, és errònia: que a Espanya les pensions són altes, quan no és així. Les pensions a Espanya són raonables".

Per contra, defensa la reforma de 2011, aquesta aprovada per un govern socialista, perquè assegura que "ja està tenint efectes, de contenció de l'augment de la despesa. Aquesta reforma és la que portarà la jubilació als 67 anys", perquè es desplega "progressivament".

Escrivá defensa que la despesa espanyola en pensions és un 12% del PIB, "com la mitjana europea" i assegura que hi ha ingressos suficients per a pagar les pensions.

Quant al nou pacte destaca que la penalització per a les jubilacions anticipades d'aquells que cotitzen en base màxima era del 4% contra el 16% de la resta i ara s'igualaran, gradualment.

"El que hem pactat (explica) és passar la penalització del 4% al 21%. I hem estat disposats a fer-ho progressivament. Ens ha costat mesos i mesos de discussió amb els agents socials, com amb la clàusula de jubilació obligatòria o la jubilació demorada".

Subratlla que el mecanisme per als pensionistes del baby-boom, pendent d'una proposta concreta, està associat al problema d'aquest període, però "no afectarà els treballadors que tenen ara 40 anys".

"L'objectiu del factor d'equitat intergeneracional és protegir els joves, que no són els causants d'aquest repte demogràfic i que han hagut d'incorporar-se a un mercat laboral particularment complex, amb dues crisis quasi consecutives", assenyala Escrivá.

"La forma d'aquest xicotet esforç addicional a la generació del baby-boom està per definir (assegura), però la seua magnitud serà en tot cas xicoteta i dependrà de l'evolució dels ingressos i les despeses del sistema".

En tot cas, el ministre de Seguretat Social assegura que les mesures que adopten s'aplicaran gradualment i tindran "un impacte molt limitat".

També et pot interessar

stats