Empresaris de la Comunitat Valenciana, Múrcia i Andalusia reivindiquen un pacte nacional de l'aigua

El president de la CEV, Salvador Navarro, ha recalcat que "el transvasament Tajo-Segura és irrenunciable"

Transvasament del Tajo-Segura
Transvasament del Tajo-Segura / À Punt NTC

L'emergència climàtica i la sequera han unit als empresaris de la Comunitat Valenciana, la Regió de Múrcia i Andalusia, que este dijous han reivindicat un pacte nacional de l'aigua. En una jornada organitzada per la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) i celebrada en la seu de Casa Mediterrani, a Alacant, han analitzat la viabilitat de les polítiques públiques en esta qüestió.

Durant l'acte el president de la CEV, Salvador Navarro, ha recalcat que "el transvasament Tajo-Segura és irrenunciable, independentment que hi haja inversions en infraestructures hídriques, que han de fer tant el govern central com el govern autonòmic". Navarro ha assegurat estar treballant ja amb l'autonòmic i tindre el compromís de la CEOE "per a traslladar dades tècniques i empíriques a la política i als gestors públics". "La Confederació ha analitzat, en la seua comissió, prop de 234 inversions hídriques de millores de regadius i inversions de tota mena" per a tindre "vies alternatives" a una situació que no sols "és un problema dels regants i els agricultors, sinó de tota la societat", atés que "el turisme i la indústria també utilitzen aigua", ha exposat Navarro.

El líder de la patronal valenciana ha incidit que "a Espanya hi ha aigua i molts més transvasaments que el problemàtic Tajo-Segura. Per tant, ha de convertir-se per a solucionar problemes de la societat", ha subratllat. A més, Navarro ha recordat que Balears i Catalunya tenen també una situació hídrica semblant o complicada.

L'aigua hauria de ser una política d'Estat, segons els empresaris

"L'aigua hauria de ser una política d'Estat i, lamentablement, la ideologia i la demagògia fan que els partits no siguen capaços de posar-se d'acord en una cosa que la societat els està demanant. El que volem és menys polarització de la política i que aporten solucions", ha indicat Navarro.

Els empresaris demanden un organisme que siga capaç que "el govern de torn no cedisca a les pressions mediàtiques de qüestions de diferents índoles" i han anunciat que aportaran dades tècniques que demostren la necessitat de pacte nacional de l'aigua.

Per part seua, el president de la Confederació Empresarial de Múrcia (CROEM), José María Albarrasí, ha subratllat el "missatge clar, contundent i conjunt" dels empresaris de les tres comunitats autònomes de la defensa d'este pacte nacional.

Advoquen per la unitat de mercat

La unitat empresarial d'estos tres territoris és "total i absoluta" tant sobre l'aigua com en infraestructures o finançament autonòmic, segons han aclarit. El vicepresident de la Confederació d'Empresaris d'Andalusia (CEA), José Cano, ha destacat que "ara mateix el que existeixen són regnes de taifes, el que vol dir és que cadascun aplica una manera de gestionar l'aigua o una altra i no crea unitat de mercat". "Necessitem unitat de mercat i, per tant, el pla nacional de l'aigua és fonamental", ha remarcat Cano, qui ha reiterat que el transvasament Tajo-Segura és també "irrenunciable" a Almeria.

D'altra banda, ha subratllat que han volgut demostrar com Andalusia "aprofita l'aigua" i ha exposat que el seu sector més important és l'agroalimentari, on "un metre cúbic" produeix "15 euros en benefici", gràcies a la tecnologia que esta comunitat té implantada, ha dit.

També et pot interessar

stats