Les elèctriques guanyen 8.530 milions l'any de la guerra, un 31% més

La intervenció del mercat majorista per a contindre els preus no ha impedit els beneficis d'Iberdrola, Endesa i Naturgy que han guanyat de manera conjunta 2.000 milions més

El conseller delegat d'Endesa, José Bogas, i el director general,, Marco Palerm, ha presentat els resultats aquest divendres a Madrid
El conseller delegat d'Endesa, José Bogas, i el director general, Marco Palermo, ha presentat els resultats aquest divendres a Madrid / Juan Barbosa (Europa Press)

Les tres grans elèctriques espanyoles, Iberdrola, Endesa i Naturgy, han obtingut un benefici net conjunt de 8.530 milions d'euros el 2023. Això suposa incrementar en prop d'un 31% la xifra de l'any anterior en un context marcat per la crisi energètica provocada per la invasió russa d'Ucraïna.

La intervenció del mercat majorista per a contindre els preus de l'electricitat no ha impedit la millora dels comptes de les grans elèctriques, que han guanyat de manera conjunta 2.000 milions més que l'any anterior, quan els preus de l'energia ja van començar a pujar per la ràpida recuperació econòmica després de la pandèmia.

Així mateix, entre les tres companyies han registrat uns ingressos de 121.000 milions, un 47% i prop de 40.000 milions més que en l'exercici anterior, la qual cosa posa de manifest com van ser capaços de captar l'increment dels preus de l'energia.

Endesa, la que més creix: un 77% més de benefici

Endesa, la major comercialitzadora d'electricitat a Espanya, ha sigut l'encarregada de tancar aquest divendres la ronda de presentació de resultats del 2022 de les grans elèctriques nacionals.

Un any en què ha elevat el seu benefici un 77% fins als 2.541 milions i ha augmentat la seua xifra de negoci un 57% fins als 32.896 milions.

Iberdrola, la que més guanya: benefici net de 4.339 milions

Si Endesa ha sigut la companyia que va registrar un major increment interanual durant l'últim exercici, Iberdrola va ser la que més va guanyar en termes absoluts, amb un benefici net de 4.339 milions.

Aquesta xifra que estableix un nou rècord històric i supera en un 12% el volum de l'any anterior, amb uns ingressos de 53.949 milions, un 38% més.

Naturgy també bat el seu rècord

Naturgy també ha presentat un resultat rècord de 1.649 milions, batent l'anterior registre vigent des de l'exercici 2015, gràcies al bon comportament de les activitats liberalitzades.

L'antiga Gas Natural Fenosa també incrementa els ingressos més d'un 53% fins als 33.965 milions, a causa de l'encariment dels preus de l'energia.

Impost temporal sobre els seus ingressos

Els resultats rècord del sector es produeixen en un context marcat per la crisi energètica que pateix Europa després de la invasió russa d'Ucraïna, la qual cosa ha portat al govern a aprovar un impost temporal sobre els seus ingressos per a posar límit als "beneficis extraordinaris" obtinguts gràcies a la situació geopolítica.

Tant Iberdrola com Endesa han recorregut davant la justícia aquest nou gravamen en considerar-ho "discriminatori", tant de manera individual com a través de l'Associació d'Empreses d'Energia Elèctrica (Aelec).

El president de Naturgy, Francisco Reynés, va anunciar fa uns dies que el consell d'administració "es reservava" la possibilitat de portar també aquesta nova figura tributària davant els tribunals.

Les tres companyies ja han inclòs en els seus comptes l'impacte que tindrà aquesta nova taxa durant el 2023: Naturgy és la més perjudicada, amb 300 milions, seguida d'Endesa (208 milions) i Iberdrola (200 milions).

També et pot interessar

stats