La demanda de gas baixarà dràsticament i els preus es triplicaran fins al 2025
L'Agència Internacional de l'Energia revisa les previsions en el nou context de guerra i la reconstrucció de les relacions internacionals
L'Agència Internacional de l'Energia ha revisat radicalment a la baixa les previsions sobre la demanda mundial de gas fins al 2025 a causa d'uns preus rècord que han seguit a la invasió russa d'Ucraïna i que continuaran a nivells excepcionalment elevats.
Els preus del gas en el mercat neerlandés TFF, que serveix de referència a Europa, ja s'han sextuplicat respecte des del 2019 i segons les estimacions de l'agència continuaran sent pràcticament el triple el 2025.
Pel que fa a la demanda, l'any passat s'havia anticipat una pujada anual de l'1,7% que el conflicte internacional ha deixat inservible. La revisió de les previsions anticipa ara que l'increment mitjà de la demanda serà d'un 0,6% per al període 2021-2024.
Posant en perspectiva el nou pronòstic, entre el 2021 i el 2025 l'augment del consum serà de 140.000 milions de metres cúbics, quan en els cinc anys precedents l'increment havia sigut de 370.000 milions de metres cúbics. És a dir, no és que es consumisca menys, sinó que el creixement del consum s'alenteix i amb aquest la indústria connectada.
El mercat de la GNL, incapaç d'absorbir la demanda
El fre a les compres de gas rus, com a reacció a la invasió d'Ucraïna, ha sigut el principal factor de distorsió. Per a substituir les importacions russes, Europa està intentant recórrer a altres països productors i al gas natural liquat (GNL) que arriba per vaixell.
Al juny les importacions europees de GNL provinents dels Estats Units han superat per primera vegada les compres de gas rus.
El mercat de GNL s'està preparant per al canvi i, tot i l'increment de l'oferta, l'Agència de l'Energia creu que no serà suficient per a resoldre tota la demanda d'Europa en qualsevol dels dos escenaris amb què treballa: l'un en què la UE reduirà a la meitat les compres de gas rus fins al 2025 i un altre en el qual ho farà al 75%. Contra l'expansió de l'oferta hi juga la falta d'inversions en noves capacitats els últims anys, descoratjades pels baixos preus de gas i el petroli en la darrera dècada.