El CSIF es desmarca de l'oferta d'Hisenda per a apujar un 7,5% el salari al personal públic en tres anys
CCOO ha donat el vistiplau a la pujada, que ja va avalar l'UGT, si bé la condiciona a l'acord sobre altres millores
Discrepància entre els sindicats sobre la proposta d'augment salarial per al personal públic. CCOO ha anunciat el vistiplau després de la nova ronda de negociacions, si bé supedita el suport "al tancament d'un acord" que contemple la resta de millores de les condicions de treball, com l'eliminació de restriccions per a la implantació de la jornada de 35 hores per a totes les administracions públiques. De l'oferta, que la UGT va avalar la setmana passada i pensava ratificar aquest dilluns, s'ha desmarcat el CSIF, que ha anunciat que no signarà l'acord si no millora. "A hores d'ara és insuficient", ha anunciat el secretari d'Acció Sindical de CSIF, Francisco Lama.
La revaloració salarial suposaria una pujada de fins al 7,5% repartida entre 2022, 2023 i 2024. O del 9,5%, si se suma el 2% que els salaris públics ja han pujat enguany. CCOO assenyala que "encara sent insuficient, és la primera vegada que es revisa a l'alça la pujada contemplada en els Pressupostos, amb un increment addicional de l'1,5% enguany sobre el 2% ja aprovat". Aquest increment es materialitzarà en una paga abans de final d'any.
Juntament amb aquest augment, el govern espanyol ha plantejat un 2,5% fix per al 2023, al qual ha afegit un altre punt variable: un 0,5% vinculat a la inflació i un altre 0,5% vinculat a l'evolució del PIB. Per al 2024 s'ha posat sobre la taula una alça fixa del 2% més un variable del 0,5% també en funció de l'evolució de l'IPC.
Al CSIF, la pujada no el convenç, perquè suposa assumir una pèrdua de poder adquisitiu respecte de la inflació. "No podem subscriure un acord salarial que supose un increment a tres anys que estiga per davall", ha dit Lama, que ha recordat que el 9,5% de pujada prevista en tres anys seria inferior a la inflació confirmada a l'agost (10,5%).
La gran majoria dels empleats, sense revisió salarial
El debat sobre l'augment salarial del personal públic queda, però, lluny de les aspiracions i possibilitat d'una gran part dels treballadors i treballadores espanyoles. La majoria perdrà poder adquisitiu, ja que el 65% dels treballadors no està protegit per conveni, mentre que el 75% de la resta d'assalariats té clàusules de revisió salarial limitades, en la seua majoria, per davall del 4%.
Segons dades del Banc d'Espanya, només 1,7 milions de treballadors tenen clàusules de revisió salarial als convenis i únicament el 25% està vinculada a l'avanç de l'IPC, que en els últims mesos ha rondat el 10%, encara que al setembre s'ha moderat fins al 9%.