La Cooperativa de Viver recupera dues varietats de raïm desaparegudes amb la fil·loxera

Després de quatre anys, les vinyes comencen a donar un fruit de qualitat amb què s’elaborarà un vi que fa quasi cent anys que no es produeix

La Cooperativa de Viver recupera dues varietats de raïm, després de cent anys

El registre vitícola de la Comunitat Valenciana té dues noves varietats de raïm que ha recuperat la Cooperativa de Viver i amb les quals ha fet un vi únic. Després de desaparéixer el 1915 durant la plaga de fil·loxera, les varietats pampolat i mondragon han tornat a Viver (Alt Palància) gràcies a la cooperativa de la localitat, que les ha reintroduïdes.

Fa quatre anys van empeltar les vinyes amb uns esqueixos que van agafar del Jardí Botànic de València, i enguany han començat a donar un fruit de qualitat, explica el director agrícola de la cooperativa, Paco Ribelles, que assegura que la recuperació d’aquestes varietats és “una oportunitat única per a la zona”.

Ara el raïm es prepara per a madurar durant l'estiu i en la cooperativa es dediquen a anar aclarint les mates per a deixar només els millors sarments i que siguen els que agafen força, tal com fa Felipe Javaloyes, un dels seus treballadors. 

La collita d’enguany encara no està llesta, però el resultat d’aquesta tasca de recuperació vitivinícola ja té forma líquida, perquè primera vegada embotellen una edició limitada en format reduït elaborada amb raïm de collites anteriors. El resultat és un vi negre únic al nostre país i que la directora de producte de la cooperativa, Cati Corell, defineix com un vi “molt eteri i delicat amb una intensitat floral que el fa molt interessant”.

També et pot interessar

stats