EN CONTEXT | som més pobres del que pensem?

Estudis defensen que la majoria de la societat té una percepció equivocada de si mateixa en referència a la resta de la població

Quina és la percepció que té la gent sobre la seua situació econòmica respecte a la resta? / À Punt NTC

Arriba a final de mes sense problemes? Es considera amb més o menys solvència econòmica que la mitjana de la població? Doncs segons els últims estudis, la majoria de la societat té una percepció distorsionada de si mateixa quan es compara econòmicament amb la resta i la tendència és la de sentir-se dins d'una mitjana que no es correspon a la realitat.

Segons una enquesta de la Fundació La Caixa en la qual va participar gent de diferents nivells socials, la majoria dels enquestats es van situar en una posició intermèdia, considerant-se com a classe mitjana tant qui està per baix, com qui està per dalt. "Ningú vol identificar-se com a pobre, però el que passa és que tampoc es reconeix la realitat", ens explica Nuria Tendeiro, directora de la Xarxa Antipobresa EAPN-CV.

La Comunitat Valenciana és rica o pobra?

Les xifres genèriques són positives per a l'autonomia valenciana, perquè és la quarta que més contribueix al producte interior brut, després de Madrid, Catalunya i Andalusia. Però si repartim la riquesa entre la població, la Comunitat Valenciana descendeix dràsticament al rànquing i esdevé la número dotze de totes les comunitats autònomes. Així, el territori valencià és un dels que més pateixen aquest desequilibri a l'Estat espanyol, situació reconeguda d'una manera ampla en tot l'espectre polític. El professor d'Economia de la universitat UCH-CEU Enrique Lluch explica que és un problema de distribució: "Podem tindre un país molt ric o podem aportar molts diners i tindre-ho mal distribuït".

La Comunitat Valenciana opupa la posició 12 segons el PIB per càpita
La Comunitat Valenciana opupa la posició 12 segons el PIB per càpita / À Punt NTC

En aquest context, el 18% de la població valenciana està per davall del risc de pobresa, el que suposa vora 954.000 persones. Una xifra que també ubica a la valenciana per davall de la resta de l'Estat.

Però, com es mesura la pobresa?

La manera més habitual de mesurar la pobresa és l’índex Arope, d’ús internacional. Contempla la quantitat que ingressen les famílies, el que gasten d'habitatge i l'accés a l’energia, productes bàsics i al treball. A Espanya aquest índex és de 26, però hi ha una clara divisió entre la zona nord i la sud. La Comunitat Valenciana es queda al grup amb més pobresa i perill d’exclusió, amb un 27,5% d’índex Arope.

Espanya dividida segons l'índex Arope
Espanya dividida segons l'índex Arope / À Punt NTC

Nuria Tendeiro ens explica que la Unió Europea marca un límit mínim de renda per a establir la pobresa de la ciutadania. Així, es considera pobra una persona amb una renda mensual menor a 795 euros. Es tracta d'una xifra relativa segons el tipus de vida de cada individu, ja que experts com Enrique Lluch establiria el límit entre els 1.200 i el 1.400 euros mensuals, perquè és impossible establir un estàndard que encaixe amb la idiosincràsia de cada ciutadà.

També et pot interessar

stats