El Consell insta el Ministeri d'Agricultura a actuar davant la crisi de producció vitivinícola

La pèrdua de vinya a la Comunitat Valenciana, el descens del consum de vi i els increments del cost de producció són la base de partida de l'informe de la conselleria de suport al sector

Vinyes en una imatge d'arxiu
Vinyes, en una imatge d'arxiu / GVA

El ple del Consell ha instat aquest dimarts al Ministeri d'Agricultura que adopte mesures que contribuïsquen a estabilitzar els mercats i que responga ràpidament davant les crisis que afecten la producció vitivinícola, després d'analitzar un informe de la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca.

La pèrdua de vinya a la Comunitat Valenciana, el descens del consum de vi i els increments del cost de producció són la base de partida d'aquest informe de suport al sector, en el qual la conselleria es compromet a vigilar la qualitat dels productes vinícoles per a protegir la imatge i reputació dels productes valencians.

Mesures per al sector

Entre les mesures, es reforçarà la lluita contra el frau, així com les actuacions de control de la traçabilitat dels vins i productes vitivinícoles. També es donarà suport al foment dels productes vitivinícoles (DOP, IGP, begudes espirituoses, varietats tradicionals i autòctones) i de la resta de productes vitícoles tradicionals, com el raïm de taula en fresc o la pansa de la Marina i comarques limítrofes.

A més, es promouran inversions per a l'impuls de l'Institut Tecnològic de Viticultura i Enologia de Requena i es revisaran les taxes i preus públics que apliquen les unitats d'anàlisi vitivinícola dependents de la conselleria per a aproximar-los a les condicions de mercat, sense que això amenace ni altere les condicions de lliure competència.

L'informe recull la sol·licitud de l'activació el 2024 de mesures de crisis com la verema en verd, finançada amb fons europeus, a través de la Intervenció Sectorial Vitivinícola, dins del programa estratègic de la PAC 2023-2027.

Finalment, en funció de l'evolució de la campanya vitivinícola, se sol·licitaran noves mesures de suport al sector i la disposició de fons de la Reserva Agrícola.

S'ha perdut el 40% de la superfície cultivada des del 1970

Respecte a la situació del sector, la Comunitat Valenciana comptava el 2022 amb 56.773 hectàrees, la qual cosa suposa menys del 40% de les existents el 1970. Aquesta disminució va a un ritme més ràpid que la mesura estatal.

La vinya a Castelló és a penes el 6,3% de la que existia el 1970, mentre a Alacant només queda el 22,8% i a València es manté en el 52,1%.

Durant el 2020, la línia de consum de vi va patir un descens per la cancel·lació de celebracions i festejos, les dificultats logístiques per al transport de mercaderies i, en general, la reducció de l'activitat social a causa de la pandèmia. Els excedents d'aquell any es van haver d'abordar a Espanya amb mesures de crisis com la destil·lació voluntària i la verema en verd.

Encara que el sector va repuntar el 2021, l'any 2022 va tornar a suportar les tensions derivades d'un consum a la baixa i l'increment dels costos de producció motivats per l'impacte de la guerra d'Ucraïna i la crisi energètica associada. Això va donar lloc a significatius augments en els preus del vi per als consumidors.

La crisi, agreujada pels episodis de sequera i inclemències climàtiques, afecta un cultiu considerat estratègic per ser fonament d'una economia social profundament arrelada a la Comunitat Valenciana, a través d'un extens model cooperatiu, i per un teixit empresarial privat molt competitiu que necessita suport institucional.

També et pot interessar

stats