El Consell d'Europa demana a Espanya revisar la indemnització per despatxament improcedent perquè siga realment dissuasiva

També aconsella que la compensació tinga en compte el "mal real" i les circumstàncies individuals del treballador, com va sentenciar el Comité Europeu de Drets Socials

La vicepresidenta segona espanyola i ministra de Treball, Yolanda Díaz, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez
La vicepresidenta segona espanyola i ministra de Treball, Yolanda Díaz, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu / Mateo Lanzuela (Europa Press)

El Comité de Ministres del Consell d'Europa ha aprovat una recomanació per al govern espanyol en la qual l'insta a revisar la indemnització per acomiadament improcedent perquè realment siga dissuasiva per a l'empresari i perquè repare efectivament el mal causat al treballador. Després de la decisió del Comité Europeu de Drets Socials (CEDS) publicada el passat 29 de juliol, en resposta a la reclamació col·lectiva d'UGT contra Espanya per la insuficiència de la compensació per l'acomiadament injustificat, el Consell d'Europa ha emés una recomanació a l'executiu encapçalat per Sánchez perquè garantisca que la quantia de les indemnitzacions en els despatxaments improcedents sense causa justificada siga dissuasiva per a l'empresari. L'objectiu és protegir els treballadors i treballadores davant d'esta mena d'acomiadaments.

Així mateix, el Consell d'Europa insta Espanya en el document a revisar i modificar la legislació nacional perquè, segons el que es preveu en el pla polític anual del 2024, s'assegure que la indemnització concedida en casos d'acomiadament il·legal i qualsevol barem utilitzat per a calcular-la "tinga en compte el mal real patit per les víctimes i les circumstàncies individuals del seu cas".

Finalment, l'organisme demana a l'executiu de Sánchez que indique les mesures que adoptarà per a complir amb estes recomanacions en el pròxim informe sobre el seguiment de l'assumpte. La recomanació enviada des del Consell d'Europa arriba després que el Comité Europeu de Drets Socials fallara contra Espanya, per tretze vots a un, per la regulació de la indemnització per acomiadament improcedent, ja que considera que "viola" l'article 24 de la Carta Social Europea. La resolució del CEDS, coneguda el passat 29 de juliol, estableix que la compensació per despatxament improcedent ha de ser dissuasiva perquè l'empresari no incomplisca la llei i ha de rescabalar el treballador acomiadat.

A Espanya, el límit màxim de la indemnització esta modalitat d'acomiadament no pot excedir de 33 dies de salari per any de servei, amb un límit màxim de 24 mensualitats. En cas d'acomiadament per causes objectives i acomiadament col·lectiu per causes econòmiques, organitzatives, tècniques o productives, el límit màxim no pot superar els vint dies de salari per any treballat, amb un límit màxim de dotze mensualitats.

També et pot interessar

stats