El Consell demana desballestar vaixells d'arrossegament per a sumar dies de pesca

La proposta busca fer costat al sector pesquer valencià després de la decisió de la Unió Europea de reduir els dies de pesca a l'any en el Mediterrani occidental

Pescadors de la Comunitat Valenciana
Pescadors de la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

La Comunitat Valenciana ha proposat al Ministeri d'Agricultura, de manera conjunta amb Andalusia i Múrcia, el desballestament selectiu de les embarcacions d'arrossegament de fusta i les menys rendibles i, així, comptar amb dies de pesca addicionals a repartir entre les embarcacions que estan en actiu.

El conseller d'Agricultura, José Luis Aguirre, ha explicat en la roda de premsa posterior al ple del Consell que amb aquesta proposta és donar suport al sector pesquer de la Comunitat Valenciana, després de la decisió del Consell de Ministres de Pesca de la Unió Europea de reduir els dies de pesca a l'any en el Mediterrani occidental.

Es tractaria d'un desballestament "quirúrgic" de les embarcacions de fusta, a causa de la falta d'asseguradores i professionals que els reparen.

En el cas de la Comunitat Valenciana afectaria 32 embarcacions (6 a Castelló, 8 a València i 18 a Alacant), un 16,5% de les 203 dedicades a aquesta activitat de pesca d'arrossegament.

Aguirre presenta les mesures de suport al sector pesquer

Amb això, es disposaria de fins a 4.000 dies d'esforç pesquer a repartir segons s'estime oportú en els ports base del Mediterrani, ha explicat el conseller, qui ha presentat al ple del Consell un informe sobre les mesures de suport al sector pesquer de la Comunitat Valenciana.

L'informe també recull l'ajuda proporcionada a armadors de vaixells pesquers per a compensar-los pels costos addicionals derivats de l'augment del preu del gasoil per la invasió russa d'Ucraïna, que el 2023 va aconseguir la quantitat de 2,23 milions d'euros i va beneficiar a 340 armadors de vaixells pesquers.

Així mateix, destaca que s'ha establit un sistema de repartiment equitatiu per a fixar la quantia de les ajudes per a les confraries de pescadors, que garanteix un import mínim i un altre variable, atenent paràmetres objectius, com a quilos capturats, facturació, nombre de vaixells port base i despeses de personal.

La integració de les confraries de Vinaròs, Benicarló i Borriana en la Federació Provincial de Castelló, i de la confraria de Guardamar en la Federació Provincial d'Alacant són altres aspectes que recull l'informe, així com el disseny i la posada en marxa a Alacant de formació no reglada dirigida a les futures generacions de persones dedicades a la pesca i el busseig.

També et pot interessar

stats