La Comunitat Valenciana és la tercera autonomia que més roba recicla
Durant 2021 es van recuperar un total de 1.330 tones de tèxtil usat, un 10% més
Un 16, 03% de la roba usada que s'arreplega a tot Espanya pertany a la Comunitat Valenciana, una dada que tan sols superen el País Basc i Navarra, segons un informe de 2021 de Càritas. I les últimes dades d'Humana Fundación Pueblo para el Pueblo, fetes públiques aquest dimecres, apunten a un creixement: al territori valencià es van recuperar durant l'any passat un total de 1.330 tones de tèxtil usat, un 10% més. L'entitat, en qualsevol cas, recorda que no és suficient i que encara es recupera molt poc de tèxtil.
En un sentit semblant, l'informe de Càritas remarcava que a Espanya les taxes de reciclatge són encara baixes, ja que només es recicla el 12% del milió de tones de residus tèxtils que es generen, i també remarca que el sector tèxtil s'ha convertit "en un dels sectors industrials amb més impacte ambiental a escala mundial principalment a causa de la seua elevada petjada de carboni i petjada hídrica".
Hi ha consens que cal canviar la forma de consumir i que cal donar al tèxtil una segona vida a través de la reutilització i el reciclatge al que ja està fabricat, però la concreció de mesures avança de forma lenta. En 2025 la UE marca l'obligatorietat de recollida selectiva de residus tèxtils. I la nova Llei de Residus i Sòls Contaminats prohibeix la destrucció d'excedents no venuts de productes tèxtils, que hauran de destinar-se primer a canals de reutilització, com la donació, i "quan això no siga possible, a la preparació per a la reutilització".
La roba o el tèxtil s'ha de dipositar en el contenidor gris si no es vol o no es pot redirigir a altres canals. A la Comunitat Valenciana hi ha diverses organitzacions que tenen contenidors on dipositar la roba que està en bon estat i tendes (22 segons l'informe de Càritas). També es pot regalar a botigues de segona mà o a altres persones a través d’aplicacions com ara Vinted o Wallapop. Les grans marques de distribució també ofereixen llocs on dipositar la roba que ja no es vol a canvi de descomptes.
Una ocupació indefinida per cada 30 tones de tèxtil recollit
Humana recorda que la reutilització del tèxtil és "clau per a l'economia circular i la creació d'ocupació verda". Les estimacions apunten que es crea una ocupació indefinida per cada 30 tones de tèxtil recollit, segons l'organització.
A més, recorda també que la reutilització del tèxtil usat contribueix a la reducció de les emissions de CO₂: per cada quilo de roba recuperada i no conduïda a un centre de tractament de residus per a la seua incineració o disposició final s'evita l'emissió de 6,1 kg de CO₂, segons un estudi de la Federació Humana People to People. Les 1.331 tones recuperades l'any passat a la Comunitat Valenciana han evitat l'emissió de 8.123 tones de CO₂ a l'atmosfera.
Actualment, hi ha un contenidor de tèxtil per cada 4.700 habitants i Humana reclama incrementar aquesta xifra de punts de recollida fins que hi haja un per cada 1.000 o 1.500 habitants. També aposta, principalment en les grans ciutats, per complementar aquesta opció amb altres solucions porta a porta, sota demanda o la recollida en determinats locals comercials.