Competència obri expedient a quatre bancs per abús en la concessió d'avals ICO durant la pandèmia

Banc Sabadell, Banc Santander, CaixaBank i Bankia són les entitats afectades per aquesta investigació que es resoldrà en un termini màxim de 18 mesos

Per a sol·licitar els crèdits avalats per l'Estat, els autònoms i empresaris han de posar-se posar en contacte amb els seus bancs
Una entitat financera d'un dels bancs expedientats, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Durant els primers dies de l'estat d'alarma el 2020, el govern espanyol va anunciar la creació d'una línia d’avals per valor de 100.000 milions d’euros, en la qual l’Estat seria garant de les operacions, per ajudar autònoms i empreses a tindre liquiditat i mantindre l'activitat. El sector empresarial va rebre aquesta mesura amb interés. Però algunes entitats no han actuat de bona fe en aquest context, segons explica en un comunicat d'aquest dimecres de la Comissió Nacional del Mercat de la Competència (CNMC). L'organisme públic ha obert un expedient sancionador contra Banc Sabadell, Banc Santander, CaixaBank i Bankia (aquestes dos últimes ara fusionades) per "possibles pràctiques restrictives de la competència en la comercialització de les línies d'avals ICO Covid".

La CNMC investiga "la vinculació a diferents productes que els bancs haurien exigit com a condició perquè els clients pogueren accedir a les línies d'avals ICO Covid. A més analitza la utilització dels crèdits com a mecanisme per a reestructurar deutes financers preexistents", segons detalla l'organisme.

La investigació s'inicia arran de la recepció de informació a través del correu covid.competencia@cnmc.es, canal obert durant l'estat d'alarma de l'any passat perquè empreses i ciutadans posaren en coneixement possibles pràctiques anticompetitives. Ara s'obri un període de 18 mesos per a resoldre l'expedient.

"Després de l'anàlisi realitzada, la CNMC considera que l'actuació dels bancs investigats s'allunyaria de la bona fe exigida a les empreses en les seues relacions amb els clients. En conseqüència, les seues pràctiques podrien haver alterat el comportament econòmic dels consumidors que van acudir a aquestes entitats per a subscriure els crèdits ICO. Tot això podria suposar un falsejament de la lliure competència i hauria afectat l'interès públic", remarca clarament l'organisme públic.

També et pot interessar

stats