El govern espanyol mobilitzarà 200.000 milions per a pal·liar l'impacte del coronavirus

Pedro Sánchez diu que cal “parar al virus i protegir les famílies i empreses amb un escut social”.

VÍDEO | El govern espanyol mobilitzarà 200.000 milions per a pal·liar l'impacte del coronavirus

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat la mobilització de fins a 200.000 milions d'euros, el 20% del PIB espanyol, per a pal·liar l'impacte econòmic i social de la crisi del coronavirus, 117.000 desl quals seran públics i els altres amb recursos privats. "És la major mobilització de recursos econòmics de la història recent d'Espanya", ha afirmat.

Sánchez ha avançat que s'aplicaran en un "molt curt espai de temps" i suposarà un "enorme esforç" davant la magnitud i el desafiament social i econòmic que suposa aquesta crisi. Ho ha fet en roda de premsa telemàtica des del Palau de la Moncloa per a informar de les mesures aprovades aquest dimarts pel Consell de Ministres, el primer en la història del país que ha tingut lloc de manera virtual.

Sánchez ha dit que es tracta d’un desafiament global i són moments excepcionals que requereixen mesures excepcionals. Ha reconegut que queden encara dies per a frenar la corba de l’epidèmia, però arribarà un moment en què nombre d’altes serà major que el dels malalts i els contagis cauran en picat. "No escatimarem esforços i no deixarem ningú arrere", ha enfatitzat.

“Les mesures estan afectant l’economia, per aquesta raó hem de parar el virus i protegir les empreses i famílies amb un escut social”. Així, ha anunciat mesures per a les famílies, per a donar suport als treballadors, per a garantir la liquiditat de les empreses i mesures per garantir la investigació de la vacuna.

Entre les mesures del reial decret està l’aprovació d’una moratòria hipotecària per a les famílies que hagen perdut la faena o hagen vist reduïts els seus ingressos pel coronavirus. El reial decret també inclou la prohibició de tallar subministraments bàsics (aigua, llum i gas) a col·lectius vulnerables.

D’altra banda, tots els treballadors i treballadores que es vegen afectats per un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) originat per la crisi sanitària del coronavirus tindran dret a percebre la prestació contributiva per desocupació i el temps consumit no comptarà com gastat. Tots els expedients de regulació temporal d’ocupació de suspensió de contracte o reducció de jornada es consideraran de força major si són causats per les mesures adoptades per a combatre l’epidèmia de coronavirus i es resoldran en un termini màxim de set dies.

Així mateix, es destinaran 600 milions d'eurosals serveis socials, especialment a aquells dirigits a garantir la situaciódels més majors i dels dependents. El govern també garantirà la llum, l'aigua iles telecomunicacions als col·lectius més vulnerables, i preveu aplicar unamoratòria per al pagament d'hipoteques en aquests col·lectius. "Ningú seràdesnonat", ha resumit Sánchez, que ha anunciat que aquest paquet demesures es completarà.

Es crea una línia d’avals per valor de 100.000 milions d’euros

El president ha dit que es prioritzarà la reducció dels contractes i la flexibilització. “Fem una crida perquè no s’acomiaden els treballadors”, ha destacat Sánchez, que ha explicat que en cas d’ERTO “s’exonerarà a l’empresari de l’aportació empresarial a les quotes de la seguretat social”.

A més, ha avançat que l’estat espanyol proporcionarà al teixit empresarial “tota la liquiditat que necessite” perquè es mantinga l’activitat i ocupació. Així que es crea una línia d’avals per valor de 100.000 milions d’euros i l’estat serà el garant de les operacions.

D’altra banda es destinaran 30 milions d’euros a investigació científica.

Normativa sobre inversions exteriors

El govern espanyol també ha anunciat que ha modificat lanormativa sobre inversions exteriors, que impedirà que cap empresa de fora dela UE compre empreses espanyoles estratègiques aprofitant la crisi econòmica

També et pot interessar

stats