Una plataforma ecologista de Montesa exigeix la paralització del macroprojecte fotovoltaic de la Costera

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, traslladarà al ple el rebuig a la macroplanta i demanarà una moratòria per a tots els projectes de més de 30 MW

Fotorecreació del macro-projecte presentat per Premier Group en Montesa
Fotorecreació del macroprojecte presentat per Premier Group a Montesa / Montesa Territori Viu

A mesura que s’estenen pel territori valencià els macroprojectes d'energies renovables, creix el rebuig d’ajuntaments, associacions i partits polítics. Es tracten majoritàriament de grans parcs solars nascuts al caliu de la promesa de subvencions per tal d’assolir els objectius marcats pel decret llei 14/2020 de 7 d'agost de 2020 i l'Agenda 2030.

L’últim projecte denunciat per la “depredació” de grans extensions de terrenys rústics i agraris està ubicat a la Costera. La instal·lació projectada per l’empresa Premier Group preveu la construcció de 8 parcs solars (PSFV) en dues zones separades més de 30 km, 3 subestacions elèctriques i una nova infraestructura elèctrica privada en forma de línia d'alta tensió de més de 35 km de longitud. 

El col·lectiu Montesa Territori Viu han exigit en un comunicat que el govern de la Generalitat Valenciana s’implique “en la protecció del paisatge i el territori” davant les “agressions brutals” projectades al municipi i a altres comarques. L'associació considera que el foment d’un nou model energètic “no pot servir d’excusa per a la depredació del territori”. Per aquesta raó, demanen la paralització cautelar i modificació del decret 14/2020 per tal d’imposar una regulació més restrictiva per a limitar aquests macroprojectes. 

L’entitat local es mostra a favor de la transició ecològica, però s’oposa a les adjudicacions que no contemplen un estudi rigorós del territori. El col·lectiu denuncia que l’empresa Premier Group no ha tingut en compte la situació d’una vall “ja saturada d’infraestructures”, i que ha dissenyat “conscientment” la megaplanta entre dos comunitats autònomes per a evitar el control dels governs autonòmics. 

L'alcaldessa de Montesa, Analía Juan, ha incidit també en el fet que el poble no pot assumir la construcció de més infraestructures, i ha indicat que “uns pocs propietaris no poden decidir el futur de tot un poble”. L'edil denuncia també la falta del temps suficient per a presentar-hi al·legacions. 

Vista aèria de les instal·lacions projectades per a la megaplanta solar de la Costera
Vista aèria de les instal·lacions projectades per a la megaplanta solar de la Costera / Montesa Territori Viu

Compromís demanarà la paralització del macroprojecte al Senat

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha informat que demanarà la paralització cautelar d'aquest projecte i que traslladarà el rebuig de la formació al que consideren “una transició cap a les energies netes de manera desordenada, improvisada i sense escoltar els territoris afectats”. Segons ha afirmat el senador valencianista, “aquest no és el camí per a lluitar contra el canvi climàtic”. Per a evitar que projectes com el de Montesa, la formació taronja proposa una moratòria per als projectes superiors als 30 MW de potència.

A parer de Compromís, s’ha d’apostar per plantes i projectes pròxims a les zones de consum, comunitats energètiques locals, cooperatives i amb emplaçaments consensuats. Solucions ecològiques que s’oposen al que consideren “pur negoci” i “greenwashing”. La coalició valencianista ha volgut deixar clar el seu suport a les energies renovables, però adverteix que el propòsit no ho justifica tot. “El canvi climàtic no pot ser excusa per a arribistes, especuladors i gent sense la més mínima sensibilitat ni escrúpols”, ha subratllat Mulet. 

També et pot interessar

stats