Comprar un habitatge a la Comunitat Valenciana requereix 5,6 anys del salari brut

La xifra suposa un 15,2% menys que fa 10 anys amb les mateixes dades quan era necessari el salari de 6,6 anys.

Comprar un habitatge a la Comunitat Valenciana requereix 5,6 anys del salari brut
Comprar un habitatge a la Comunitat Valenciana requereix 5,6 anys del salari brut

L'esforç necessari per a comprar un habitatge a la Comunitat Valenciana se situava a la fi del 2020 en 5,6 anys del salari brut íntegre, mentre que el 2010 estava en 6,6. Això representa un descens del 15,2% en l'última dècada, segons l'informe publicat per Idealista, en què es comparen els salaris mitjans de cada comunitat i el preu dels immobles.

Al conjunt d'Espanya l'esforç necessari per a la compra d'un habitatge a la fi del 2020 se situava en 5,9 anys de salari brut íntegre, en comptes dels 7 de fa deu anys. Suposa també un descens 15,2%.

Només tres comunitats autònomes tenen una taxa d'esforç superior a la registrada fa un decenni: a les Illes s'ha incrementat un 17,2%, a les Canàries un 4% i a la Comunitat de Madrid un 3,4%.

En totes les altres regions, l'esforç necessari és menor. La caiguda més acusada s'ha produït a Castella-la Manxa, on l'esforç s'ha reduït un 35,9%. La segueixen Cantàbria (-32,1%), Astúries (-30,1%) i Aragó (-28,9%).

Les Illes Balears són també la comunitat on els compradors han de fer un major esforç, ja que són necessaris 12,1 anys de salari per a afrontar l'adquisició d'un habitatge. La segueixen, a una certa distància, la Comunitat de Madrid (8,3 anys), el País Basc (7,2 anys), Catalunya (7 anys), Andalusia i Canàries (6,2 anys en tots dos casos).

En el costat oposat es troba Castella-la Manxa (3,4 anys), Extremadura (4 anys), Aragó (4,2 anys), Astúries (4,2 anys) i Castella i Lleó (4,3 anys).

Entre les grans ciutats, Madrid és la que exigeix més esforç per a la compra d'habitatge, ja que és necessari destinar el salari de 11,6 anys. Ha crescut un 8,5% l'última dècada. A Barcelona, en canvi, la taxa està situada en 10,9 anys de sou, una xifra que és un 2,8% més baixa que la de fa deu anys.

Per a la realització d'aquest estudi, l'equip d'Idealista/data ha utilitzat les dades de salari brut mitjà per cada comunitat autònoma proporcionat per l'INE cada any (utilitzant dades de l'estimació realitzada per Adecco per als anys 2019 i 2020), creuant-lo amb el preu mitjà per habitatge provinent de la base de dades d'Idealista en el mateix període de temps.

També et pot interessar

stats