Una costera de setembre especialment dura a causa de la inflació

La tornada a l'activitat i l'inici de curs enguany estan marcats per l'escalada de preus, que continuen en uns màxims que no es veien des de fa 38 anys

La situació de moltes famílies i empreses es complica amb una inflació que supera el 10% / À Punt NTC

Aquesta costera de setembre serà una de les més complicades que hem viscut en quatre dècades. La inflació es manté per damunt del 10%, una xifra sense precedents en els últims 38 anys.

“Els preus caríssims, però dona igual que siga en setembre, en gener que en juliol, estan sempre cars”, afirma una dona entrevistada per les càmeres d’À Punt Notícies. “Sous molt baixos i preus molt cars”, sentencia.

La despesa més important de les famílies aquest mes serà per a la tornada a l'escola, que enguany és quasi un 5% més cara; es gastaran una mitjana de 400 euros per alumne. “Hem retallat en algunes despeses, com els extraescolars dels xiquets o les activitats esportives”, afirma una mare entrevistada.

A això cal sumar el preu de la llum, que s'ha disparat un 66% en un any, i la cistella de la compra, que és ja quasi un 15% més cara que al setembre de fa un any. Per una altra banda, des de setembre de l'any passat la gasolina ha pujat més d'un 26% i el gasoil més d'un 44%, sense el descompte dels 20 cèntims.

Una costera que afecta l'economia domèstica, però també les empreses. “No puge la totalitat del que m’han pujat a mi als meus clients”, afirma un empresari. “Intente ajustar al màxim possible amb l’esperança que baixe la inflació”.

Per ara, l'única opció que queda és estrényer el cinturó.

També et pot interessar