La inflació es modera a l'agost i baixa quatre dècimes fins al 10,4%

És el tercer mes consecutiu en el qual la inflació supera les dues xifres i es manté en nivells que no s'havien vist des de fa més de 30 anys

A l'agost han pujat els preus de l'electricitat, dels aliments, de la restauració i dels paquets turístics, entre altres
A l'agost han pujat els preus de l'electricitat, dels aliments, de la restauració i dels paquets turístics, entre altres / María José López (Europa Press)

L'Índex de Preus de Consum (IPC) ha moderat la seua taxa interanual en baixar quatre dècimes, fins al 10,4% i es manté en nivells que no s'havien vist des de fa més de 30 anys, segons les dades avançades publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

La dada d'agost, que haurà de ser confirmada a mitjan setembre, és quatre dècimes inferior al pic aconseguit el mes de juliol passat, quan l'IPC es va situar en el 10,8%, el nivell més alt des de setembre del 1984.

Amb aquesta moderació de quatre dècimes, la inflació acaba amb una ratxa de tres mesos consecutius d'ascensos en la seua taxa interanual. Al maig va escalar fins al 8,7%, al juny va superar els temuts dos dígits (10,2%) i al juliol es va disparar fins al 10,8%. Agost és, per tant, el tercer mes consecutiu en el qual la inflació supera les dues xifres.

Segons l'INE, la moderació de l'IPC interanual fins al 10,4% es deu, principalment, a la baixada dels preus dels carburants i, en menor mesura, dels combustibles líquids.

Per contra, a l'agost han pujat els preus de l'electricitat (que es troben en màxims des de l'entrada en vigor de l'excepció ibèrica), dels aliments, de la restauració i dels paquets turístics, entre altres. En termes mensuals (agost sobre juliol), l'IPC ha registrat a l'agost un repunt d'una dècima, enfront de la reculada de tres dècimes experimentada al juliol i l'avanç del 0,5% d'un any abans.

L'INE incorpora en l'avanç de dades de l'IPC una estimació de la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics), que ha augmentat a l'agost tres dècimes, fins al 6,4%, el valor més alt des de gener del 1993. D'aquesta manera, la subjacent se situa 4 punts per davall de la taxa de l'IPC general. L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC d'agost el pròxim 13 de setembre.

També et pot interessar

stats