La majoria de les gasolineres valencianes, obertes en el primer dia de bonificació als combustibles

Les estacions menudes adverteixen que hauran de tancar a partir de dilluns si no arriben els avançaments del govern espanyol per a descomptar els vint cèntims: "És tal la inseguretat que no sabem què passarà"

Cues en una gasolinera en el primer dia amb la bonificació de 20 cèntims en el preu dels combustibles
Cues en una gasolinera en el primer dia amb la bonificació de 20 cèntims en el preu dels combustibles / À Punt
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
01 d'abril 2022 - 06:30 Actualitzat: 01 d'abril 2022 - 10:14

Des de la mitjanit està en vigor la bonificació de vint cèntims per litre de combustible a tota la població. La mesura, aprovada pel govern espanyol per a combatre l'escalada de preus, ha arribat entre els dubtes de moltes de les estacions de servei, que advertien que no podien avançar els 60.000 euros mensuals que els costava assumir la rebaixa. A pesar de la confusió i els problemes derivats per la "inseguretat" que els genera el nou sistema, la major part de les gasolineres ha despertat aquest divendres amb la persiana alçada i funcionant amb relativa normalitat. 

L'executiu de Pedro Sánchez va reaccionar a l'amenaça de les estacions més xicotetes, que digueren que pararien si no rebien les bestretes promeses amb caràcter immediat —l'administració ha d'abonar quinze dels vint cèntims descomptats—. Uns fons que el Ministeri d'Hisenda ha assegurat que començarà a pagar a partir de dilluns, i no al maig com es contemplava en el mecanisme inicial, i que poden sol·licitar-se emplenant un formulari habilitat en la pàgina web de l'Agència Tributària. "Hem obert perquè el compromís del ministeri d'avançar els fons ens ha llevat l'ensurt de damunt", ha explicat en Les notícies del matí Carmen Porter, membre de la junta directiva de l'Associació d'Estacions de Servei de València (APES).

Estan obertes en la primera jornada de descomptes, però no s'atreveixen a fer pronòstics més enllà del present immediat. Sobretot si el govern espanyol no compleix i els avançaments no arriben. "És tal la inseguretat sobre el sistema que no sabem molt bé què passarà", ha afirmat Porter, que adverteix que si dilluns no tenen els fons promesos molts establiments hauran de tancar. "Confie que [la ministra] Montero no s'haja quedat en un anunci va", ha afegit. 

Una altra de les traves que ha hagut de capejar el sector per a poder aplicar el descompte, ara de caràcter tècnic, és l'actualització dels sistemes. Una adaptació que s'ha hagut de resoldre amb un pedaç informàtic que permet reflectir la bonificació directament en la factura, com estableix la normativa. Malauradament, no està funcionant en tots els establiments, ha lamentat la directiva d'APES. Per això alguns han de fer manualment la rebaixa amb calculadora. En opinió del col·lectiu, "haguera sigut més fàcil una rebaixa de la fiscalitat" que "afectaria igual tota la clientela".

La Generalitat estudia ajudes per al sector

A més, la Generalitat també va anunciar dijous que la Conselleria d'Hisenda estudia diverses possibilitats per a fer costat a les gasolineres, especialment les més xicotetes o independents, perquè puguen aplicar el descompte de 20 cèntims per litre. Una de les opcions podria ser la d'avançar aquests fons via l'Institut Valencià de Finances (IVF).

Així es podrien avançar mitjançant una línia de crèdit sense interessos, similar a les que obtenen entitats del tercer sector que presten serveis públics. Hisenda encara no s'ha reunit amb la patronal de les gasolineres, però apunten que es podrien convocar per a aquest mateix divendres, si prospera aquesta solució.

Vora cinquanta xicotetes gasolineres, tancades

Malgrat el canvi d’opinió del govern espanyol i la intenció d’implementar ajudes autonòmiques de la Generalitat, la Federació Mediterrània d'Estacions de Servei (Fedmes) ha advertit que al voltant de mig centenar de gasolineres que en formen part –aproximadament un 10%– està tancada aquest divendres per no poder aplicar els descomptes, no només per problemes de liquiditat, sinó també perquè no han pogut adaptar els sistemes informàtics per a fer els tiquets com estableix la nova normativa. Així ho va indicar aquest dijous a À Punt José Luis Tort López, vicepresident de Fedmes.

Pel que fa al formulari en línia per a demanar l’avançament del descompte que l’executiu central ha posat en marxa, Tort López afirma que no els han donat instruccions sobre com emplenar-lo i que tenen la por que es col·lapse quan totes les estacions de servei d’Espanya intenten entrar al mateix temps. 

Quant a la proposta de la Generalitat, esperen poder tindre una reunió amb representants del Consell per a poder treballar-la al llarg d'aquest divendres, però encara no hi ha res tancat, va afegir.

També et pot interessar

stats