Les comarques del sud concentren el gros de la baixada de l'atur, que creix al nord

La Marina Baixa encapçala la llista, amb cinc punts menys d'atur en l'últim any, mentre que l'Alcalatén concentra la major pujada en dotze mesos, amb més de quatre punts més

Un cambrer treballant
Un cambrer, en la faena / À Punt NTC

Al llarg de l'últim any, el mercat laboral a la Comunitat Valenciana ha notat un lleuger descens de l'atur en termes generals (0,9%) en tot el territori, fins a situar-se en el 13,6%, segons les últimes dades publicades en el Portal Estadístic de la Generalitat Valenciana. Les xifres mostren que aquest descens ha sigut prou desigual entre comarques: més acusat al sud, on predomina el sector eminentment turístic, i amb pujades més grans al nord, especialment en aquelles zones que concentren una gran activitat industrial, taulellera i de la construcció.

Així, la que més ha notat la baixada ha sigut la Marina Baixa, on l'atur ha baixat 5,12 punts en els últims dotze mesos i s’ha quedat amb un 13,4% de desocupats; la segueix de prop l’Alt Vinalopó, on la dada de persones sense treball que ha caigut 4,12 punts, fins al 15,15%; al Baix Vinalopó l'atur ha baixat 3,97 punts i s’ha quedat en un 16,66% de taxa, i la Marina Alta, que en l'últim any ha vist baixar la desocupació en 3,8 punts, fins a un 12,13%.

Les comarques del nord, amb taxa d'atur més alta

Per contra, el mercat laboral de les comarques del nord ha quedat colpejat greument durant l’últim any, que ha estat marcat per la crisi i la inflació energètica derivada de la guerra d’Ucraïna. Aquesta circumstància ha marcat els sectors més industrials de la Comunitat Valenciana. És el cas de l’Alcalatén, que amb 4,19 punts més que l’any passat ha vist pujar l'atur al 14,98%; també a l’Alt Millars ha pujat, en 3,2 punts, i ara té un 11,65% de desocupats, i la Plana Baixa, amb 2,79 punts més que ara fa un any, té un 14,12% de persones en l'atur.

Segons les dades comarcals que s'han fet públiques aquesta setmana, les comarques amb menor taxa d'atur són el Camp de Túria, que, a penes sense variacions, es manté en una taxa del 10,80%; l'Horta Nord, també amb un 10,54%, i els Ports, amb la taxa més baixa, un 8,87%.

També et pot interessar

stats