La classe treballadora reclama pujades salarials davant de l'escalada de preus

Les manifestacions multitudinàries pel Primer de Maig tornen a omplir els carrers de les principals ciutats valencianes, en la primera jornada reivindicativa sense restriccions després de dos anys de pandèmia

Imatge de portada: manifestació convocada pel Primer de Maig a València / Frederic Ferri

La metxa del sindicalisme ha tornat a encendre's de manera multitudinària a tot Espanya aquest diumenge pel Dia Internacional de la Classe Treballadora, en la primera jornada reivindicativa sense restriccions des que va esclatar la pandèmia, ara fa més de dos anys. Milers de persones han eixit als carrers en quasi un centenar de ciutats, també les valencianes, per a exigir millores laborals en un Primer de Maig que ha recordat els d'abans del coronavirus i que ha estat marcat per la recent modificació de la reforma laboral de 2012, la pujada del salari mínim i la revisió de les pensions.

A la Comunitat Valenciana els sindicats majoritaris, la UGT i CCOO, han convocat marxes a Alacant, Alcoi, Castelló de la Plana, Elx i València. Enguany les reivindicacions de tot el país s'han concentrat en el lema unitari "La solució: apujar salaris, contindre preus, més igualtat". Reclamen solucions a l'actual escalada de preus per a no pedre poder adquisitiu: entre d'altres, un augment salarial que permeta fer front de manera equilibrada a l'espiral inflacionista. Una tendència a l'alça –han denunciat–, que s'ha vist "agreujada" per la crisi energètica derivada de la guerra d'Ucraïna.

A la capital, la manifestació més concorreguda ha començat a les 11 del matí a la cèntrica plaça de Sant Agustí, en un ambient festiu i al ritme de dolçaina i tabalet. Els secretaris generals de CCOO PV i la UGT-PV, Ana García i Ismael Sáez, s'han ubicat a la capçalera d'una marxa en què també hi ha hagut una notable representació política: entre altres, del president de la Generalitat, Ximo Puig, i la ministra de Ciència, Diana Morant. 

En els parlaments finals dels líders sindicals, Ana García ha recordat que hui és el dia per a reclamar al govern espanyol que intervinga per a contindre la inflació i que el gas no marque els preus energètics. També ha exigit una clàusula de revisió salarial, la igualtat en l'ocupació, entre les dones i els homes, i la desaparició de les bretxes de gènere. Ismael Sáez, per la seua banda, ha demanat que la crisi siga sostinguda de manera equilibrada per tota la societat per a no crear un problema de desigualtat. També ha apostat per una fiscalitat justa i suficient, i per la inversió a través dels fons europeus Next Generation.

Manifestació de l'1 de Maig a Alacant
Manifestació de l'1 de Maig a Alacant / Laura López

Les manifestacions convocades per CCOO i la UGT han començat a les 11 del matí a Alacant des de l'IES Jordi Joan; a Alcoi des de l'Albereda; a Castelló de la Plana, des de la plaça de les Aules, i a Elx, des de la plaça de Barcelona.

Manifestació convocada per la CNT a València
Manifestació convocada per la CNT a València / Marga Ferrer

Per la seua part, la COS, la CNT i la Intersindical Valenciana han convocat mobilitzacions unitàries a les 11.30 a Alacant, des de les escales de Jordi Joan; a València, des de la plaça de Sant Agustí, i a Vinaròs, des de la plaça de l'Ajuntament. També a les 12 a Elx, des de la plaça de Barcelona, i a Castelló de la Plana, des de la plaça de Donoso Cortés.

També et pot interessar

stats