Cevisama compleix quaranta anys amb una indústria ceràmica que viu moments complicats

El certamen, el principal dels que acull Fira València, arranca dilluns amb 500 expositors

2274377291
Entrada de la fira Cevisama a Fira València l'any 2023 / Shutterstock

Cevisama, la fira especialitzada en ceràmica, banys i pedra natural i el certamen més gran dels que organitza Fira València, celebra enguany el quaranté aniversari. La fita ve marcada per un sector i una indústria taulellera amb una facturació menor pel context econòmic i que negocia ara el conveni col·lectiu amb la patronal taulellera Ascer.

Un esdeveniment que comença aquest dilluns 26 de febrer i que continuarà fins a l’1 de març a Fira València, amb la presència de 500 expositors oberts al públic i nous espais per a estar al corrent de les últimes tendències i dels productes més innovadors.

La celebració la inaugurarà aquest dilluns el president de la Generalitat, Carlos Mazón, qui presenta un programa en el qual participarà un centenar de ponents del sector per a parlar, entre altres qüestions, de noves tendències en arquitectura, interiorisme i sostenibilitat.

Bloqueig en el conveni col·lectiu de la indústria ceràmica

La fira Cevisama se celebra enguany en un context de protestes dels sindicats del sector tauleller —com les de Castelló, la província que concentra la producció del sector a Espanya—que portaran també a la fira una protesta programada per a aquest dimarts.

Així mateix, hi ha convocats dos dies de vaga —dimecres 28 de febrer i divendres 1 de març—per a reivindicar el desbloqueig de la negociació del conveni col·lectiu amb la patronal taulellera Ascer i per a arribar a acords que acaben amb la pèrdua del seu poder adquisitiu.

Davant d'aquestes reivindicacions, Ascer diu que està disposada a fer una millora salarial. No obstant això, la patronal demana que es tinga en compte la crisi que travessa aquesta indústria, amb una pèrdua de competitivitat a la qual s'afig la crisi de demanda mundial dels productes ceràmics europeus per la inflació i l'increment dels preus de matèries primeres i d'energia.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, es va reunir amb la patronal taulellera el 7 de febrer per a rubricar l'ajuda directa de 600.000 euros que rebrà aquesta entitat, ja que es troba en una "necessitat excepcional".

Ascer assegura que fa dos anys que treballa per a mantindre l'activitat, la producció i l'ocupació a pesar del detriment dels seus comptes de resultats. Durant el 2022 i el 2023 ha reduït la producció i les exportacions i estima un descens de mil milions d’euros de facturació per a aquest últim any. L'ocupació no se salva d'aquesta situació i els treballadors han patit acomiadaments i suspensions d'ocupació. 

També et pot interessar

stats