Ascer denuncia que mentre que el govern italià ajuda amb 600 milions el taulell, l'espanyol aporta 20 milions

Alberto Echavarria ha destacat que des de juny de l'any passat s'han destruït 1.300 llocs de treball en el sector ceràmic, que continua perdent competitivitat i patint caigudes en la demanda. El 60% de la plantilla està en ERTO

Alberto Echevarría a 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El secretari general de la patronal del taullel Ascer, Alberto Echavarria, ha denunciat el "lamentable" procés d'ajudes del govern espanyol. Mentre que a Itàlia, el màxim competidor del taulell espanyol, les ceràmiques han rebut 600 milions d'euros del govern de Giorgia Meloni, les empreses nacionals, concentrades en gran part a la província de Castelló, només han rebut 20 milions d'euros de l'executiu de Pedro Sánchez.

"És lamentable que tinguem uns processos tan lents i llargs per a les ajudes quan la competència ho ha fet de manera automàtica i no ha hagut ni de presentar sol·licituds d'ajudes", ha assenyalat el secretari d'Ascer a Les notícies del matí.

El sector reclama al govern de coalició del PSOE i Unides Podem el mateix nivell d'ajudes que els competidors italians, que estan instrumentalitzant ja les ajudes del 2023, quan a Espanya no s'han executat encara les del 2022.

"Hem perdut moltíssima competitivitat, som més cars que els nostres competidors de fora perquè hem encarit els nostres productes, mentre que Itàlia no ho ha hagut de fer perquè el seu govern els ha ajudat amb 600 milions d'euros i a nosaltres, amb 20 milions", ha reiterat el secretari de la patronal ceràmica.

Hem perdut moltíssima competitivitat i som més cars que els nostres competidors, perquè hem encarit els nostres productes, mentre que Itàlia no ho ha hagut de fer perquè el seu govern li ha ajudat amb 600 milions d'euros i a nosaltres amb 20 milions.

El sector perd 1.300 treballadors en un any

Des de juny de l'any passat fins al d'enguany s'han destruït 1.300 llocs de treball en el sector ceràmic, que continua perdent competitivitat i patint caigudes de la demanda. A més, en el sector treballen ara 16.000 persones i segons Echavarria, el 60% de la plantilla està dins d'algun expedient de regulació temporal d'ocupació, uns ERTO que van començar al final del 2021.

El secretari general de la patronal Ascer ha dibuixat un panorama en recessió, que no remunta. Les exportacions han caigut un 25% i les vendes en els principals mercats estratègics, com Alemanya, no estan creixent.

I, a més, s'ha de lluitar contra la competència, com el taulell de l'Índia, que ja està superant la Xina. "L'Índia ha crescut un 60% a Espanya i a la UE i un 50% als Estats Units és un competidor molt perillós", ha advertit.

Cersaie: un termòmetre dels mercats

Quant a la fira Cersaie de Bolonya, que comença la setmana que ve, ha afirmat que serà un termòmetre per a veure com estan els mercats i mesurar la salut de les empreses ceràmiques espanyoles.

També et pot interessar

stats