Catalá suprimeix la Tira de Comptar dels exteriors dels mercats i convida els venedors a posar-se a les parades buides

L’alcaldessa adverteix que no elimina aquesta tradició històrica i argumenta que suposen una competència “deslleial” als que paguen impostos

Parades ambulants de verdura en els voltants del cèntric mercat de Colom de València
Parades ambulants de verdura als voltants del cèntric mercat de Colom de València / Rober Solsona (Europa Press)

El govern municipal de València suprimirà la Tira de Comptar, els llocs de venda ambulant on els xicotets agricultors de l’horta que envolta la ciutat poden vendre els seus productes de manera directa, i oferirà a aquests venedors traslladar-se a les 200 parades buides que hi ha als mercats municipals.

Així ho ha anunciat l’alcaldessa de València, María José Català, en una visita al mercat de Russafa. Allà, la primera edil ha manifestat que li sembla “fenomenal” que existisquen aquestes parades, però no tant que “facen competència deslleial a la gent que paga els impostos” i “ha fet una inversió en la seua parada”.

"Volem que la Tira de Comptar continue sent el que ha sigut tota la vida la Tira de Comptar a València i que els mercats d'extraordinaris que es van aprovar recentment per part de l'Ajuntament de València i que fan competència deslleial als mercats municipals no s'instal·len a les seues portes", ha matisat.

L'alcaldessa ha assegurat que la seua proposta "no és només prohibir", una cosa que és "l'especialitat de l'esquerra": "Als venedors els oferim 200 llocs que estan buits en els mercats municipals perquè si volen, en les mateixes condicions que els venedors dels mercats municipals, estiguen en un lloc i puguen vendre els seus productes".

Pel que fa a les condicions de venda, que alguns venedors de la Tira de Comptar troben molt rígides, Catalá assegura estar "disposada a estudiar-ho tot". "Si hi ha possibilitat de flexibilitat, de millora, no tinc cap inconvenient, però el que no acabe de poder veure és que aquesta rigidesa porte a generar una competència deslleial a persones que paguen impostos, que paguen les parades i que, efectivament, tenen els drets", ha afegit.

Una cosa és la Tira de Comptar, que tota la vida ha existit, i una altra, la Tira de Comptar a la porta d'un mercat, que li fa competència deslleial María José Catalá - Alcaldessa de València

L’alcaldessa valenciana ha assegurat que la Tira de Comptar “no deixarà d'existir” amb aquest canvi que aprovarà divendres el govern municipal. És una institució que "no s'ha inventat Compromís", sentenciava.

“Una cosa és la Tira de Comptar, que tota la vida ha existit, i una altra, la Tira de Comptar a la porta d'un mercat municipal que li fa competència deslleial", ha conclòs. 

Compromís demana mantindre els mercats de Benimaclet, Malilla i el Castellar

Després de l’anunci de Catalá, Compromís per València l'ha instada a mantindre els mercats de l'horta de Benimaclet, Malilla i el Castellar, que estan funcionant "de manera perfecta", i a buscar una ubicació alternativa per al del mercat de Colom.

En un comunicat, la portaveu adjunta de Compromís a l'Ajuntament de València, Papi Robles, ha demanat a la primera edil que facilite la faena als agricultors i a les agricultores de la ciutat i que acoste el producte de l'horta i de proximitat als barris que no disposen d'un mercat municipal.

La proposta de Compromís implica mantindre els mercats de l'horta en les ubicacions que han funcionat bé de manera objectiva perquè “els agricultors i agricultores estan satisfets amb les seues vendes i els barris en conjunt agraeixen aquesta nova possibilitat de compra”. Són els barris de Benimaclet, Malilla i el Castellar.

D'altra banda, la coalició proposa traslladar a una altra zona del centre la ubicació del mercat que se celebrava en els voltants del Mercat de Colom, "i evitar així el problema de la proximitat a un mercat municipal".

La senyora Catalá té una oportunitat per a demostrar que governa per a tots i no sols per a uns pocs Papi Robles - Portaveu adjunta de Compromís a l'Ajuntament de València

A parer seu, la supressió que proposa María José Catalá no és positiva i cal buscar polítiques que sumen i no destruir tot el que s'ha fet i que és positiu per a València. "La senyora Catalá té una oportunitat per a demostrar que governa per a tots i no sols per a uns pocs", ha assenyalat Robles.

D’altra banda, el portaveu de Compromís, Joan Ribó, en declaracions als mitjans fetes després de la reunió amb l'alcaldessa María José Catalá, ha dit que aquesta decisió ens allunya d'Europa, que treballen l'alimentació de proximitat amb mercats ambulants, especialment en països com França o Alemanya. “No podem entendre que en zones on no existeixen mercats municipals es vulguen eliminar els mercats de l'horta", ha afegit. 

També et pot interessar

stats